Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sommaruppehåll i utskick av varningsmottagare

Person som ställer in utomhus varningen

Uppehåll i utskicken av varningsmottagare sker från mitten av juni till mitten av augusti. Orsaken är att många personer reser bort under sommaren.

Personer som bor, har fritidshus eller har verksamhet inom 25 kilometer från Forsmarks kärnkraftverk ska ha en varningsmottagare för att kunna bli varnad vid en händelse på kärnkraftverket. Utskick från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, har gjorts under hösten 2023 och även våren 2024. Fortfarande går det att göra efterbeställningar om man missat att hämta ut paketet med varningsmottagare eller om man inte fått någon avi.

I de tre kärnkraftslänen har det gjorts åtskilliga efterbeställningar, som MSB hanterar löpande. Men från 14 juni till 19 augusti kommer inga nya avier att skickas ut.

– Många är ute och reser eller är i sitt fritidshus under de här månaderna, men har angett hemadressen i sin beställning. Risken då är att utskicket går i retur, säger Tomas Roland som är kärnenergihandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

PostNord låter paket ligga på utlämningsstället i sju dagar. Paket som inte hämtats ut inom en vecka skickas tillbaka.

– Det är för att undvika att personer som befinner sig på annan ort, till exempel i sommarstugan, inte ska hinna hämta ut paketet som MSB gör ett uppehåll i utskicken från mitten av juni och cirka två månader framåt, säger Tomas Roland.

Av 15 747 utskickade varningsmottagare i Uppsala län har 3 100 eller 19,7 procent gått i retur. Sedan dess har det kommit in cirka 1 000 efterbeställningar. Länsstyrelsen skickar löpande in efterbeställningar till MSB. På grund av sommaruppehållet får en del berörda personer sitt paket i augusti eller början av september.

Beställning av varningsmottagare | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontakt för beredskapsfrågor

Telefon: 010-22 33 000

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss