Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Naturvårdsbränning i Hållnäskustens naturreservat
Länsstyrelsen i Uppsala län planerar en naturvårdsbränning torsdag den 23 maj. Bränningen sker i Hållnäskustens naturreservat, i närheten av Fågelsundet och Romsmaren. Syftet är att stärka naturvärden kopplade till brandpräglad tallskog.
Under bränningen kommer rökutveckling vara synlig i området. Bränningen är kommunicerad med räddningstjänsten enligt vår rutin. Efter bränning kommer området att bevakas till dess att området är helt kallt.
Hållnäskustens naturreservat
Hållnäskustens naturreservat är beläget 25 km nordöst om Skärplinge i Tierps kommun. Området som ska brännas är cirka 3 hektar. Under bränningsdagen kommer du som bor eller befinner dig i bränningens närområde kunna känna av röklukt om vinden blåser åt ditt håll.
Syftet med bränningen
Syftet med bränningen är att stärka de naturvärden som är kopplade till brandpräglad tallskog. Bränningen ingår i projektet Life2Taiga, ett EU-finansierat projekt kring naturvårdsbränningar som löper under åren 2022 till 2028. Många växter, svampar och djur är beroende av att skogen brinner emellanåt. Genom årtusenden har arter anpassat sig till den livsmiljö som en skogsbrand för med sig. Vissa frön behöver hettan från en brand för att gro, insekter trivs i den glesa, solvarma tallskogen med brända träd och hackspettar bygger bon i aspar som vuxit upp på bränd mark.
Om naturvårdsbränningar
För att vi ska uppnå önskat resultat med naturvårdsbränningen behöver den ske när det är torrt i marken. Är det inte tillräckligt torrt kan en del bränsle bli kvar i området. Bränslet skulle kunna börja brinna några dagar senare, om det till exempel börjar blåsa, vilket innebär att branden skulle kunna sprida sig oönskat.
En naturvårdsbränning sker alltid under kontrollerade former. Bränningen föregås av noggrann planering och tydliga säkerhetsrutiner. En planerad naturvårdsbränning handlar om att efterlikna resultatet av en naturlig skogsbrand, men under kontrollerade former för att säkerheten inte ska riskeras. Det är mossan på marken som brinner, inte träden. Många av träden överlever branden. Området som ska brännas har säkra brandgränser såsom röjda brandgator och vägar. På plats finns alltid erfaren och utbildad personal och gott om utrustning.