Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Landets landskapsmåltider i ny bok

Nu finns en ny bok om Sveriges landskapsmåltider med 26 unika måltider. Från Uppsala län bjuds på en trerättersmeny med kronhjort, mälargös och saffransglass.
Projektet med landskapsmåltider startade när Sveriges landshövdingar våren 2022 fick utmaningen att samla lokala krafter inom gastronomin och tillsammans med dem utveckla nya måltider förankrade i respektive region. I boken presenteras nyskapade menyer från landets alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 måltider utifrån lokala traditioner och råvaror.
Rätterna från Uppsala län har bred representation – från kusten, via skogen och Uppsalaslätten ända till Mälaren. Ett viktigt mål är att gynna lokala matproducenter och bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i länet, säger Sara Eskhult på enheten för landsbygdsutveckling vid Länsstyrelsen i Uppsala län.
För urvalet av rätter från Uppsala län står projektet Ät Uppsala län. Ett smakråd med tidigare landshövdingen Göran Enander och Richard Tellström, docent i måltidskunskap, har tillsammans med övriga medlemmar i rådet tagit beslut. Ät Uppsala län är en långsiktig handlingsplan som går i linje med den nationella livsmedelsstrategin som riksdagen beslutat om. Bakom Ät Uppsala län står LRF Mälardalen, Länsstyrelsen Uppsala län, Region Uppsala, Sveriges lantbruksuniversitet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Uppsala kommun.
Boken Sveriges landskapsmåltider av Christian Daun är utgiven på Ordfront förlag och kan köpas via nätbokhandel.