Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen ser fram emot mer samverkan i länet

Landshövdingen går på en strand med flera personer.

Jag är mycket glad över att ha fått lära känna respektive kommun lite bättre och knyta kontakter genom besöken, säger landshövding Stefan Attefall. Här på visit i Östa, i Heby kommun.

Från bostadsplaner och grön omställning till arbetskraftsbehov, kulturmiljöer och rekreation. Uppsala läns landshövding Stefan Attefall avslutade nyligen sin besöksresa till kommunerna i Uppsala län. Han pekar ut ett antal områden som flera kommuner lyft och ser fram emot fördjupad samverkan.

Uppsala län är ett av de mest expansiva länen i Sverige. Befolkningsökningen är en indikation på att Uppsala län är attraktivt både att bo i och arbeta i.

– Jag ser mycket fram emot fortsatt samarbete med kommunerna för att stärka utvecklingen av Uppsala län, säger Stefan Attefall.

Länsresan inleddes i slutet av augusti med ett besök i Östhammars kommun, och avslutades med en dagsvisit i Heby kommun. Däremellan har färden gått till Enköping, Knivsta, Tierp, Uppsala, Håbo och Älvkarleby. Något som flera kommuner lyft fram är bristen på bostäder och olika hinder för expansion.

– Vår roll är framför allt att ge råd, information och underlag till kommunerna för deras planering av bostadsförsörjningen. Jag ser ett stort värde i att man tar sikte på infrastrukturfrågor som ofta berör flera kommuner och på det sättet underlättar både bostadsbyggandet, tillgången till arbetskraft och utvecklingen av näringslivet.

Respektive kommunledning har tagit med landshövdingen på besök till både skolor, idrottsanläggningar och företag av olika storlek och inriktning.

– Det händer mycket spännande i vårt län. Den gröna omställningen som pågår innebär att vi kommer att ha stora behov av mer arbetskraft, inte minst till tekniska yrken. Jag tänker bland annat på det industrikluster som finns i norra Uppland med flera viktiga arbetsgivare inom energi och tillverkning.

Uppsala län har en rad kulturhistoriskt värdefulla platser. Dessutom finns närmare 200 naturreservat med skyddsvärda arter samt stigar, vandringsleder och stugor som gör miljön mer tillgänglig för fler människor.

Efter att ha besökt samtliga åtta kommuner kan jag konstatera att det finns mycket att se och upptäcka, både fantastisk natur och kulturhistoriskt intressanta platser. Jag kommer garanterat att bege mig ut tillsammans med hustrun på fritiden för att uppleva mer av det här, säger Stefan Attefall som tillträdde som ny landshövding i våras.

Några bilder från landshövdningens kommunbesök

Bild1: Dagabs livsmedelslager i Bålsta i Håbo kommun är en av de största logistiketableringarna i norra Europa.

Bild 2: Landshövdingen på minibussturné genom Håbo kommun, tillsammans med kommunledningen.

Bild 3: Landshövdingen i skolbänken i Östervåla skola, tillsammans med företrädare från Heby kommun.

Bild 4: Planerna för Främre Boländerna och Kvarteret Ställverket presenteras av projektledare Josefine Bosell.

Bild 5: Johanna Wiklander, planeringsarkitekt, berättar om ny spårdragning vid Vallby vägport.

Bild 6: På besök vid Älvkarleö herrgård med kommunledningen i Älvkarleby. Främre raden: Peter Cauwenbergh, Katrin Jakobsson och Maria Wikström. Bakre raden: Joakim Lundberg, Bert-Ola Dahlgren, Martin Sahlberg, Stefan Attefall och Linda Helzenius.

Bild 7: Stora Enso i Skutskär. Vid Skutskärs massafabrik i Älvkarleby kommun pågår ett EU-finansierat forskningsprojekt som rör koldioxidinfångning.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss