Höga flöden i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu startar utdelning av 15 000 varnings­mottagare som larmar vid kärnkrafts­olycka på Forsmark

Nya varningsmottagare packas upp

På måndagen hölls en pressträff i Östhammars kommunhus där länsstyrelsen och MSB berättade om utdelningen och även visade hur de nya varningsmottagarna ser ut och fungerar. Även beredskapssamordnare från Östhammars kommuns deltog. Utdelningen via PostNord pågår hela hösten.

Nu startar utdelningen av varningsmottagare till boende och verksamheter i den inre och yttre beredskapszonen runt Forsmarks kärnkraftverk. Drygt 15 000 varningsmottagare kommer att skickas ut framför allt i Östhammars och Tierps kommuner. Utdelningen beräknas pågå hela hösten.

En varningsmottagare är en radio som varnar om det finns risk för en olycka eller om det inträffat en olycka på ett kärnkraftverk. Varningsmottagarna är en av de skyddsåtgärder som regeringen beslutat ska finnas i beredskapszonerna kring svenska kärnkraftverk.

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som delar ut varningsmottagarna i samverkan med Länsstyrelsen Uppsala län och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Varningsmottagaren som är gratis kommer i ett paket från PostNord till närmaste hämtställe, och alla som är berörda får en brevavisering till sin folkbokföringsadress när det är dags att hämta ut den.

Nya beredskapszoner

Sedan 1 juli 2022 gäller nya beredskapszoner runt kärnkraftverken i Sverige. Zonerna har utökats och det innebär att fler människor omfattas av planering för skyddsåtgärder som kan behöva vidtas vid en kärnkraftsolycka. Den yttre beredskapszonen sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket.

Under våren 2022 skickades jodtabletter och informationsmaterial ut till boende inom beredskapszonerna och nu genomförs det sista steget i arbetet med införande av de nya beredskapszonerna: utskick av varningsmottagare. De som haft en mottagare sedan tidigare får en ny, och de som inte haft någon tidigare får en för första gången. Installationen är enkel – i stort sett är det bara att sätta kontakten i eluttaget. Varningsmottagaren fungerar till vardags som en vanlig radio, och tillhör fastigheten/bostaden efter installation.

Yttre och inre beredskapszonen.

Yttre och inre beredskapszonen runt Forsmarks kärnkraftverk. Klicka för att öppna en karta i pdf-format.

Planeringszon

Planeringszon. Klicka för att öppna en karta i pdf-format.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss