Risk för skogsbrand i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Det här gäller under älgjakten i Uppsala län

För Uppsala län börjar älgjakten 8 oktober 2023 och slutar 31 januari 2024, inom älgskötselområden och licensområden. För oregistrerade områden pågår jakten 8–12 oktober.

Du som vill ge dig ut i skog och mark under älgjakten kan göra det. Jägarna vet att andra rör sig i skogen och tar stor hänsyn. Du kan stöta på jägare i skogen större delen av året, då flera arter har en lång jakttid. Den mest intensiva jaktperioden är oftast under de första veckorna av älgjakten och under helger.

– För att synas bättre när du är ute i skogen kan du klä dig färgglatt eller med reflexväst. Det är också viktigt att inte medvetet störa pågående jakt. Ett enkelt sätt att undvika att störa är att prata med jägare som man möter i skogen och höra sig för om var jakt bedrivs just den dagen, och utifrån det välja ett annat område att vistas i, säger Nathalie Kindbladh, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Under årets jaktsäsong 2023/24 planeras det fällas cirka 1 500 älgar i Uppsala läns förvaltningsområden. Förra året fälldes drygt 1 200 älgar. Fällda älgar ska rapporteras till länsstyrelsen senast 14 dagar efter fälldatum.

Målet med älgförvaltningen i länet är att ha en livskraftig älgstam av hög kvalitet som är i balans med betesresurserna. För att hitta den balansen arbetar jägare och markägare tillsammans för att bedöma hur mycket älg som bör fällas.

Möjlighet att skydda sin jakthund mot rovdjursangrepp

För jägare som jagar i vargrevir kan det innebära en extra stor oro att släppa sin jakthund lös i skogen. Länsstyrelsen har möjlighet att ge bidrag till skyddsväst för hund, skyddsväst motverkar allvarliga skador vid vargangrepp. Sökanden som jagar i befintliga vargrevir prioriteras. Enligt § 28 i jaktförordningen finns det också möjlighet att skydda en jakthund från rovdjursangrepp.

Läs mer om hur du söker bidrag för skyddsväst till hund Länk till annan webbplats.

Förhindra spridning av viltsjukdomar under jakten

Under jakten kan du som är jägare bidra till att förhindra smittspridning av afrikansk svinpest. Rapportera självdöda vildsvin till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, undvik att slänga rester från matsäcken i naturen och rengör noggrant skor, jaktkläder och utrustning när du flyttar dig mellan olika jaktmarker. Du kan också hjälpa till i sjukdomsövervakningen genom att rapportera in fynd av andra självdöda djur, som rådjur, älg och kronhjort till SVA.

Rapportera sjuka/döda vilda djur, Rapporteravilt (sva.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss