Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets Hedersupplänning 2023 är utsedd

Årets hedersupplänning

Under en ceremoni på fredagen vid slottsträdgården på Uppsala slott tillkännagav landshövding Stefan Attefall att professor Ulf Landegren är Årets Hedersupplänning 2023.

Årets Hedersupplänning är Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet. Ulf Landegren får utmärkelsen för sitt banbrytande arbete som haft stor betydelse för bland annat cancerforskning och genetiska sjukdomar.

Hedersutmärkelsen utdelades i samband med en ceremoni i slottsträdgården vid Uppsala slott på fredagen.

– Ulf Landegren har varit en pionjär. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Dessutom har han en stark lokal förankring, säger landshövding Stefan Attefall.

Jag är mycket stolt och glad för denna utmärkelse. Jag ser det som ett erkännande av det arbete jag och mina medarbetare bedriver i en urstark tradition av samarbete mellan akademi och industri i Uppsala. I vår forskning försöker vi utveckla metoder som gör att man kan utnyttja nyvunnen kunskap om alla mänskliga gener och proteiner för att effektivare undersöka enskilda individer och bättre förstå sjukdom. Det är viktigt för oss att resultaten inte stannar vid publikationer, utan att de kan göras brett tillgängliga, säger Ulf Landegren.

Varje år utser landshövdingen i samarbete med Länsstyrelsen i Uppsala län ”Årets Hedersupplänning”. Utmärkelsen tilldelas som erkänsla för betydelsefulla insatser för länet inom näringslivets område, inom kulturområdet eller för på annat sätt framstående insatser för länets framtid och utveckling.

Motivering till Årets Hedersupplänning 2023

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Bilder från ceremonin

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss