Aktuella vädervarningar i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddsjakten efter mufflonfår i Gräsö naturreservat är avslutad

Mufflonfår på Gräsö

Länsstyrelsens skyddsjakt efter mufflonfår är avslutad. Totalt rörde det sig om 20 mufflonfår som olagligt hade satts ut på två öar i skärgården. Länsstyrelsen bedömer att Gräsö naturreservat nu är fri från förekomst av mufflonfår.

– Nu hoppas vi att reservatet inte drabbas av fler illegala utsättningar av vilt. Vi avser att ha ett nära samarbete med polis och andra för att motverka att olagliga utsättningar sker i framtiden. Skulle det ändå förekomma illegala utsättningar är vi beredda att agera för att avlägsna djuren säger Lennart Nordvarg, avdelningschef vid länsstyrelsen.

Skyddsjakten genomfördes eftersom fåren är olagligt utsatta och inte finns naturligt i Gräsö skärgård. Skulle djuren etablera sig i skärgården skulle de riskera att allvarligt skada inhemska djur och växtarter. Sällsynta arter skulle då riskera att förvinna. Illegalt utsatta djur med oklart ursprung riskerar också att smitta både vilda djur och tamdjur med olika sjukdomar.

Skyddsjakten efter dovhjort på Gräsö pågår fortfarande.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss