Aktuella vädervarningar i Uppsala länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen polisanmäler misstänkt jaktbrott

Dovhjort

Länsstyrelsen polisanmäler misstänkt utsättning av dovhjort och mufflonfår på Gräsö. Det är enligt lag förbjudet att sätta ut dessa djur i det vilda utan tillstånd.

Flera dovhjortar har den senaste tiden observerats på Gräsö. Dovhjort finns inte naturligt på ön och myndigheten ser det som osannolikt att djuren tagit sig till ön på egen hand. Nyligen inventerade länsstyrelsen också några mindre öar i naturreservatet Gräsö östra skärgård. Här hittades spillning och spår av mufflonfår. Mufflon finns inte naturligt på öarna.

Lennart Nordvarg, avdelningschef på Länsstyrelsen, ser allvarligt på händelserna.

– Att sätta ut dovhjort och mufflonfår i det vilda kan allvarligt störa det lokala ekosystemet på Gräsö. Djuren betar av markerna vilket gör att sammansättningen av växter och djur förändras, konstaterar Lennart Nordvarg.

Det är enligt svensk lag förbjudet att sätta ut dessa djur i det vilda och hos länsstyrelsen finns inget tillstånd. Det är också förbjudet att sätta ut främmande arter i naturreservatet Gräsö östra skärgård. Länsstyrelsen har därför gjort två polisanmälningar. Det gäller utsättningen av dovhjort som är ett misstänkt brott mot jaktförordningen. Den andra anmälan gäller misstänkt utsättning av mufflonfår som är ett brott mot föreskrifterna för naturreservatet.

Det är oklart vad som ligger bakom den misstänkta utsättningen.

– Vi vet inte varför djuren har satts ut. Nu har vi lämnat in en polisanmälan och det är polisens sak att utreda ett eventuellt brott, säger Lennart Nordvarg.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss