• Eldningsförbud i hela Uppsala län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från torsdagen den 11 maj 2023 klockan 15.00. Förbudet gäller tillsvidare. The County Administrative Board has decided on a fire ban in Uppsala county, from 3 pm on May 11th 2023, valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Den 1 mars startar licensjakten på lodjur (jakten avlyst)

Lodjur i snö

Till veckan startar licensjakten på lodjur. Länsstyrelsen fattade den 14 december 2022 beslut om licensjakt efter totalt fyra lodjur i Uppsala län under mars 2023.

Licensjakten på lodjur avlyst

Uppdatreat den 6 mars 2023

Länsstyrelsen har strax innan kl 17:00 den 2 mars 2023 avlyst licensjakten på lodjur i länet. Lodjursjakten startade igår och de fyra tilldelade lodjuren har nu fällts. Lodjuren fälldes i norra samt östra delarna av länet.

På rovbase.se, som är en databas för rovdjursinformation, kommer man kunna se var lodjuren fällts. Observera att det är först efter någon dag när besiktningarna är klara som man kan se informationen i Rovbase.

Jakten som genomförts anses inte påverka lodjurets gynnsamma bevarandestatus, varken i länet eller nationellt.

Lodjurspopulationen i länet bedöms utifrån inventeringsresultatet föregående år vara drygt 70 lodjur. En jakt på fyra djur anses inte påverka lodjurets gynnsamma bevarandestatus, varken i länet eller nationellt.

Licensjakten har i år inga delområden utan sker inom hela länets gränser, med undantag för vissa skyddade områden. Lodjursjakten pågår från den 1 mars och varar som längst till och med den 31 mars 2023.

Den senaste licensjakten efter lodjur i Uppsala län skedde 2022, då totalt åtta lodjur fick fällas.

Anmäl och rapportera (gäller ej då jakten är avlyst)

Alla som har tänkt delta i licensjakten ska anmäla sig på Jägarregistret på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Fällda lodjur rapporteras omedelbart in på nummer: 010-223 30 50.

Länsstyrelsen informerar om antal fällda lodjur och avlysning av licensjakten via telefonsvarare, som nås på telefonnummer 010-22 330 30. Deltagare i licensjakten ska minst en gång per timma ringa in och kontrollera kvarvarande tilldelning.

Rovbase

På Rovbase, som är en databas för rovdjursinformation, kan du i efterhand se hur många lodjur som fällts i länet. Observera att enbart besiktigade lodjur syns i Rovbase, så det kan ta någon dag innan informationen finns tillgänglig. För att hålls sig uppdaterad om fällda djur hänvisar länsstyrelsen till telefonsvararen.

Rovbase Länk till annan webbplats.

Kontakt