Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Märk och registrera din katt

Foto på en katt utomhus i snön.

Foto: Mostphotos.

Från och med januari 2023 är det lag på att katter ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Jordbruksverket öppnar för registrering av katter den 2 januari 2023. Som kattägare kan du förbereda dig genom att se till att din katt är id-märkt.

Syftet med den nya lagen är att värna om katten och höja dess status. När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att se vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för den nya lagen.

Planera för märkning

Om din katt ännu inte är id-märkt är det bra att planera för märkning. Du kan även behöva uppdatera märkningen om en befintlig tatuering suddats ut eller om chippet blivit oläsligt, så att katten kan bli identifierad korrekt om den blir upphittad. Om du är osäker på om din katt är märkt eller om du inte har kvar chipnumret kan du exempelvis låta en veterinär läsa av chippet med en chipavläsare.

För att märka katten ska du vända dig till en veterinär eller id-märkare. Fråga din veterinär om den metod som rekommenderas för din katt.

Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte katter som

  • är födda före den 1 januari 2008,
  • är yngre än fyra månader.

Hur registrerar jag min katt?

Du som kattägare ansvarar för att registrera din katt. Den 2 januari 2023 öppnar Jordbruksverkets e-tjänst för registrering av katter. Det går inte att registrera sin katt innan dess. Att registrera sin katt kostar 40 kronor per katt och om man vill ha en blankett kostar det 100 kronor per katt.

Om en katt byter ägare kostar det 40 kronor eller 100 kronor, beroende på val av registrering.

Krav på att katten ska vara registrerad i Jordbruksverkets register gäller även om katten sedan tidigare är registrerad i något av de frivilliga register som funnits.

Märka och registrera katter - Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss