Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen bjuder in till pressträff om energikrisen

Bild på ett element

Länsstyrelsen Uppsala län bjuder in till en pressträff på torsdag med anledning av energikrisen. Det kalla vädret i kombination med hög förbrukning gör att risken för eleffektbrist ökar och i värsta fall kan en manuell frånkoppling av el behöva göras för att skydda elnätet. Flera viktiga aktörer i länet kommer att berätta om lägesbilden och arbetet med eleffektivisering.

Sverige riskerar att hamna i en elbristsituation i vinter, speciellt för denna vinter är att en del kärnkraft är ur drift för reparationer. Det betyder att behovet av el inte kan täckas av egen produktion eller import. Sett till helåret har vi som land ett överskott av el och exporterar. Men el är en färskvara som inte kan lagras. Under kalla vindstilla dagar kan det därför uppstå ett underskott när vi konsumerar mer än vi producerar. På grund av omvärldsläget minskar sannolikheten att vi kan importera el från länder som är beroende av ryska gasleveranser.

Länsstyrelsen Uppsala län samverkar med länets aktörer för energieffektivisering av elanvändningen. På pressträffen medverkar Lina Gellermark, VD på Energikontoret, Yvonne Ruwaida, affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution, Staffan Gunnarsson från Energi- och Klimatrådgivningen Uppsala län, Joacim Eronen, VD på Upplands Energi och Marta Fallgren, miljöchef på Region Uppsala. Från länsstyrelsen medverkar bland annat landshövding Göran Enander.

Tid finns för separata intervjuer med aktörerna. Föranmälan krävs till pressträffen, kontakta Therese Hallqvist.

Tid Torsdagen den 15 december, klockan 10.00.
Plats Länsstyrelsen, Bäverns gränd 17, Uppsala.

Kontakt

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss