• Eldningsförbud i hela Uppsala län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från torsdagen den 11 maj 2023 klockan 15.00. Förbudet gäller tillsvidare. The County Administrative Board has decided on a fire ban in Uppsala county, from 3 pm on May 11th 2023, valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sveriges nya landskapsmåltider presenterades på Måltidens dag

Upplands landskapsmåltid fotograferad vid Vittinge gourmetlada

Igår på Måltidens dag presenterades Sveriges nya landskapsmåltider på Skansen i Stockholm. Givetvis deltog Uppland med presentation av vår nya landskapsmåltid. Under dagen presenterades totalt 26 måltider, varav 25 landskapsmåltider och en huvudstadsmåltid.

Som tidigare presenterat består Upplands nya landskapsmåltid av en trerättersmeny och en landskapslunch. Landshövding Göran Enander inledde med att berätta om hur Uppland som matlandskap representeras i den nya landskapsmåltiden. Processen för framtagandet presenterades därefter med en film.

En unik kraftsamling

Dagen hölls i regi av Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som ligger bakom initiativet Sveriges Nya Landskapsmåltider.

”Vi har våra landskapsblommor och landskapsdjur, då måste det ju även finnas en landskapsmåltid.”
Carl Jan Granqvist, Måltidsakademien

– Det här är en unik kraftsamling! Dels för samarbetet mellan akademierna bakom initiativet, men framförallt för den enorma uppslutning som visats från länen. Intresset är stort och initiativet har även väckt uppmärksamhet internationellt, sade Po Berg, Måltidsakademiens ordförande.

Bland de övriga landskapsmåltiderna fanns en stor variation på innehåll. Bland annat traditionell husmanskost, ”street food” och en hel del måltider tänkta för finare tillfällen. Gemensamt för alla måltider var fokus på lokala råvaror som hämtas från det egna landskapet.

Presentation av Sveriges landskapsmåltider 2022 på Skansen

Nu fortsätter processen

Efter presentationerna ges nu möjlighet till revidering. De slutliga landskapsmåltiderna med recept ska skickas in till akademierna den 1 december. Under nästa år kommer arbetet med landets landskapsmåltider att fortsätta i samband med att Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad. Bland annat kommer en bok tas fram där alla måltider och recept samlas.

Måltidens dag

Måltidens dag är från början ett inititativ instiftat av Måltidsakademien. Sedan tre år tillbaka koordinerar även MATtanken Offentliga måltidens dag. Detta är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.

Hos MATtanken kan du läsa vad som hände i Uppsala län inom den offentliga måltiden. Dagen till ära serverades bland annat den nya landskapslunchen som extrarätt i Uppsala kommuns seniorrestauranger.

MATtanken Länk till annan webbplats.

Enligt tradition bjöd även Måltidsakademien in till samtal och sopplunch. Temat för årets dag var ”De gemensamma måltidernas betydelse för demokratin!”

Måltidsakademien och Måltidens dag 2022 Länk till annan webbplats.

Kontakt