• Eldningsförbud i hela Uppsala län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från torsdagen den 11 maj 2023 klockan 15.00. Förbudet gäller tillsvidare. The County Administrative Board has decided on a fire ban in Uppsala county, from 3 pm on May 11th 2023, valid until further notice.

Risk för skogsbrand i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är Upplands landskapsmåltid beslutad

Upplands landskapsrätt

Foto på Upplands varmrätt som ingår i Upplands landskapsmåltid.

Nu har smakrådet med landshövding Göran Enander och måltidsforskare Richard Tellström beslutat om Uppland och Uppsala läns nya landskapsmåltid. Måltiderna består av kronhjort, mälargös och saffransglass och bonusmåltiden består av en Upplandslåda. Beslutet om måltiderna har lämnats in till akademierna som står bakom det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter.

Smakrådet har nu enats om tre rätter och en landskapslunch som ska representera Uppsala läns landskapsmåltid. Ett skriftligt underlag har lämnats in till Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

– Det känns väldigt roligt att vi har tagit ett beslut. Måltiderna består av komponenter från kusten, Upplandsskogen, Uppsalaslätten och länets köksträdgårdar till Mälaren. De är uppbyggda för att representera en del av landskapets historia, nutid och framtid, säger landshövding Göran Enander.

Förrätten är enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskubb. Varmrätten är mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka. Efterrätten är saffransglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppleplätt av Bergiusäpple. Landskapslunchen är en upplandslåda på isterband och bondens rester med picklade senapsfrön och pepparrot.

Måltiderna är tänkta att passa bra både på representativa sammanhang med landshövdingen, men med svårighetsgrad för att även kunna tillagas i hemmet. Rätterna grundar sig i en spaning med måltidsforskare Richard Tellström och har arbetats fram av Vittinge Gourmetlada, Elin Pihl och Andreas Malmqvist. Måltiderna har fotograferats i sin slutversion med lokal keramik.

Smakrådet representeras av landshövding Göran Enander, måltidsforskare Richard Tellström, Feskarns VD Micke Prising, Sofia Treekrem-Runge, kock på Järlåsa skola samt Anna Björkman och Linn Bennetoft från Länsstyrelsen. Samtliga län samlas på Måltidens dag den 20 oktober för att presentera sina resultat för akademierna på Skansen i Stockholm.

Förrätt och varmrätt - högupplösta foton (zip-fil) Zip, 83 MB.

Efterrätt och landskapslunch - högupplösta foton (zip-fil) Zip, 80 MB.

Recept till alla rätterna (docx) Word, 15.7 kB.

Bild på en måltid på en tallrik.

Förrätt: Enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskubb. Nyckelkomponenter för Uppland: Upplandskubb, spannmål i bröd, pepparrot från pepparrotsstaden Enköping, senap som varit en viktig krydda i länet, kronhjort från de uppländska skogarna.

Måltid på tallrik,

Varmrätt: Mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka. Nyckelkomponenter för Uppland: gös från Mälaren, bondbönor som historiskt varit en viktig gröda för humankonsumtion, grönsaker från grönsakslänet och krondill som knyter an till länets kultur med mycket kräftfiske.

Efterrätt på en tallrik.

Efterrätt: Saffransglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppleplätt av Bergiusäpple. Nyckelkomponenter för Uppland: Uppsala har en historiskt unik internationell koppling, inte minst genom handel. Saffran omnämns för första gången i matsammanhang i Sverige på 1300-talet i Uppsala. Länets landskapsäpple Bergiusäpple, havtorn från Upplandskusten och spannmål från Upplandsslätten.

Måltid på tallrik.

Bonus landskapslunch: Upplandslåda på Isterband, ryggbiff och bondens rester med picklade senapsfrön och pepparrot. Nyckelkomponenter för Uppland: nötkött från en av länets fina naturbetesmarker och potatis och rödbetor från grönsakslänet. En hälsning till pyttipannan som så många gånger tillagats traditionsenligt till frukost innan bandyn. Enkel att säsongsförskjuta på ”bondens rester” efter säsong.

EU Jordbruksfonden logotyp

Kontakt