• Eldningsförbud i hela Uppsala län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från torsdagen den 11 maj 2023 klockan 15.00. Förbudet gäller tillsvidare. The County Administrative Board has decided on a fire ban in Uppsala county, from 3 pm on May 11th 2023, valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krisberedskapsveckan – stärk din egen beredskap

Krislåda

Exempel på hur en krislåda kan se ut. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Den 26 september till 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. Det är en nationell kampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet är att öka människors motståndskraft inför kriser och krig.

Årets tema under krisberedskapsveckan är mat. Under kampanjen uppmärksammas hot mot livsmedelsförsörjningen men också hur man kan säkra den – för sig själv och för samhället. Att själv se till att ha mat hemma för en vecka är ett sätt att förbereda sig för kris och öka sin motståndskraft.

– Krisberedskapsveckan sätter fokus på de viktiga frågorna om vår beredskap. Pandemin och kriget i Ukraina har ökat många människors medvetenhet om vikten av att se över sin egen beredskap för att så långt som möjligt kunna ta hand om sig själv i händelse av en kris. Att själv vara förberedd och ha kapacitet att kunna hjälpa varandra är en viktig del av beredskapen, säger Johan Larsson, försvarsdirektör.

Många kommuner, organisationer och företag ordnar aktiviteter under veckan för att uppmärksamma och inspirera till att öka krismedvetenheten och den egna beredskapen. Under veckan kommer det bland annat att vara föreläsningar om krisberedskap, provlagning av krismat, litteraturutställningar och visning av krislådor för inspiration. Håll utkik efter aktiviteter i lokal media och i aktörernas egna kommunikationskanaler.

Läs och få tips på vilken slags mat som är bra att ha hemma i händelse av kris Länk till annan webbplats.

Kontakt