Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsens unika uppdrag – registrerar alla röster under valnatten

Två personer som sitter framför en datorskärm.

Genrebild från Länsstyrelsen.

På valnatten den 11 september tar röstmottagare från länsstyrelserna emot samtal från alla valdistrikt och registrerar resultaten av rösterna till Valmyndigheten. Det är en uppgift länsstyrelserna är ensamma om i landet.

– Vi är den regionala valmyndigheten, säger Fredrik Ehrenkvist, valnattsansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala län.

När vallokalerna stänger klockan 20.00 på söndagen räknar valarbetare i valdistrikten alla röster från de röstberättigade invånarna. De ringer sedan in resultaten till länsstyrelserna som registrerar dessa i Valmyndigheternas datorsystem, som följs av media och allmänheten på www.val.se Länk till annan webbplats..

– Det är vår demokrati vi värnar om, så det är viktigt att det blir rätt, säger Fredrik Ehrenkvist, valnattsansvarig och handläggare på Enheten för samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Först kontaktar valnämndens valarbetare länsstyrelsens röstmottagare när de har räknat klart riksdagsrösterna i respektive valdistrikt. Sedan ringer de in resultatet för kommunfullmäktige och slutligen för regionfullmäktige. I Uppsala län kommer samtal från hela Sverige.

– Det är en slinga för hela landet och vi registrerar rösterna från de som ringer från vallokalerna, säger Fredrik Ehrenkvist.

I landet är det cirka 360 personer på 13 länsstyrelser som tillsammans kommer att ta emot runt 20 000 samtal. I Uppsala län är det 13 personer som kommer att ta emot valresultaten. 

– Det känns väldigt roligt och spännande att vara med så nära händelsernas centrum. Det är en självklarhet för mig att vara med och hjälpa till. Detta händer inte varje dag, säger Pernilla Erikshaag, Landshövdingens och Länsrådets sekreterare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Valarbetare kommer sedan att under cirka två veckor att kontrollräkna varje röst, räkna personkryss och granska ogiltiga röster. Totalt kommer varje röst ha räknats tre gånger. Valmyndigheten fastställer resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen. Länsstyrelsen fastställer resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med valet? Läs mer på vår sida om Valet 2022 i Uppsala län

Kontakt

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss