Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Smakrådet har provsmakat nio landskapsrätter

Smakrådet och tre maträtter.

Länets smakråd har genomfört första provsmakningen av landskapsrätter som kan ingå i Uppland och Uppsala läns framtida landskapsmåltid, i det nationella initiativet Svenska landskapsrätter. Smakrådet bestod av landshövding Göran Enander, måltidsforskare Richard Thellström med flera.

Under tisdagen bedömdes nio olika rätter av smakrådet. Måltidsforskaren Richard Tellström hade genomfört en spaning på råvaror och måltider i Uppsala län utifrån perspektivet historia, nutid och framtid, samt presenterat ett antal nyckelråvaror från länet. Underlaget lämnades till Vittinge Gourmetlada som tagit inspirationen vidare till receptframtagning och starten i skapandet av den kommande landskapsmåltiden.

Rätterna presenterades genom flera måltidskompensationer innehållande förrätt, varmrätt och dessert. Måltidskompensationerna hade en stark lokal förankring och fokus på ett urval av länets högkvalitativa råvaror. Landskapets kultur och historia lyftes genom porslin, textilier och blomster i presentationen.

– Det ger inspirerande insikter av att få provsmaka så vällagade rätter av mycket bra livsmedel som uppländska odlare, fiskare och producenter får fram. Möjligheterna är näst intill oändliga, säger måltidsforskare Richard Tellström.

Smakrådet bestod av representanter från länet och var landshövding Göran Enander, måltidsforskare Richard Tellström, Feskarns VD Micke Prising, Sofia Treekrem-Runge, kock på Järlåsa skola samt Anna Björkman och Linn Bennetoft från länsstyrelsen.

– Vi har kommit en bit på väg nu och behöver diskutera frågan, och smaka oss fram ytterligare tills dess att vi ska presentera en landskapsmåltid under hösten, säger landshövding Göran Enander.

Med på bild är även Elin Pihl och Andreas Malmqvist från Vittinge Gourmetlada samt Thomas Szendrö.

Ät Uppsala län logotyp stående färg
EU Jordbruksfonden logotyp

Kontakt

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss