Risk för gräsbrand i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En dag med fokus på gäss

Gäss som går bland gröda

Länsstyrelserna i Uppsala och Västmanlands län bjuder in till Gåsdagen den 7 juni vid Ekolsunds slott och värdshus. Det är en dag med fokus på gåsjakt och gåsskador på gröda. På plats kommer bland annat jaktprofilen Ulf Lindroth, Svenska Jägareförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund med flera att vara.

Gåsdagen är en dag som främst riktar sig till lantbrukare som har problem med gäss på gröda och jägare som är intresserade av gåsjakt. Det kommer att vara föreläsningar om jakttekniker, tips på hur man lyckas med sin gåsjakt samt vilken utrustning som är lämplig för denna typ av jakt. Det kommer gå att ta del av föreläsningar om apportering samt artbestämning i fält.

– Flera av populationerna av gåsarterna har ökat på senare år vilket kan innebära ett ökat behov av jakt. Det finns även en problematik med skadeskjutning av gäss, som länsstyrelsen hoppas med innehållet från de föreläsningar som erbjuds kunna minimera, säger Nathalie Kindbladh, vilthandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Det kommer gå att få information om hur man förebygger skador på sin gröda, vilka möjligheter det finns till att skydda gröda med jakt, om skadeproblematiken, skrämseltaktik och om vilka möjligheter det finns till att söka ersättning och bidrag från länsstyrelsen.

– Även om skadorna på gröda varierar från år till år beroende på väder med mera, ser vi att de ökar totalt sett. Det här är ett sätt för länsstyrelsen att sprida mer kunskap om de stora betande fåglarna och förebyggande åtgärder mot skada, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanlands län.

Bland de medverkande finns jaktprofilen Ulf Lindroth, Svenska Jägareförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund, skrämselkonsulent Nils Lidbaum, ornitolog Pekka Westin och jaktprovsdomare Ulf Göransson. På plats kommer man kunna köpa en gåslunch.

Tid Tisdagen den 7 juni, klockan 09.00-15.00.
Plats Vid Ekolsunds slott och värdshus (parkeringen mot Enköpingsvägen).

Mer information på Facebook-evenemanget "Gåsdagen – om jakt och grödskador" Länk till annan webbplats.

Kontakt