Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags för länsstyrelsen att inventera länets vargar och lodjur 2021/2022

Lodjur som klättrar i träd

Den 1 oktober inleddes säsongen för att inventera varg och lodjur i Uppsala län. Länsstyrelsens uppdrag är att fastställa hur många djur som finns av respektive art i länet. För att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt vill länsstyrelsen gärna ha hjälp av allmänheten.

Nu är det dags att inventera länets stora rovdjur, varg och lo. Den 1 oktober startade inventeringen för säsongen 2021/22.

– Främst handlar det om att hitta spår i snö efter djuren. Lite förenklat kan man säga att vi i första hand letar efter flera vargar eller lodjur som går tillsammans. Det använder man sedan för att räkna om till hur många djur som finns i hela länet, säger Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Uppsala län.

Länsstyrelsens personal letar själva spår, men är beroende av tips från allmänheten för att kunna hitta så många spår som möjligt. Tidigare år har en stor del av inventeringsresultatet kommit till stånd tack vare observationer från allmänheten.

– Allmänheten får gärna använda sig av en rapporteringstjänsten Skandobs för inrapportering av rovdjursobservationer, och vi hoppas att så många som möjligt hör av sig om de ser något av de stora rovdjuren, eller spår efter dem, säger Sebastian Olofsson.

Länsstyrelsen har även möjlighet att använda sig av bilder från så kallade åtelkameror, både egna och allmänhetens. Skulle någon få rovdjur på bild kan det användas i inventeringen förutsatt att bilden så snart som möjligt kommer in till länsstyrelsen.

– Vårt fokus är att hitta och dokumentera revirmarkerande vargar och familjegrupper av varg, samt lodjurshonor som har ungar, säger Sebastian Olofsson.

– Det är det som är vårt uppdrag i inventeringen och också en kostnadsfråga. Vi skulle gärna samla in alla spillningar och kontrollera alla observationer som kommer in om det fanns möjlighet, men vi måste prioritera utifrån det uppdrag vi har. Trots det är alla rapporter viktiga eftersom de ger oss en bra bild av var vi ska leta och var djuren befinner sig, och vårt mål är att kontakta alla som rapporterar in till oss, säger Sebastian Olofsson.

FAKTA Rovdjursinventering i Uppsala län

Inventeringen pågår fram till den 28 februari 2022 för lodjur och till 31 mars 2022 för varg.

Under förra årets inventering hittades ungefär 80–85 lodjur, en familjegrupp varg och en ensam stationär vargtik i länet.

Vill du läsa mer om inventeringen av våra stora rovdjur kan du göra det hos Viltskadecenter Länk till annan webbplats..

Rapportering av rovdjur kan göras på www.skandobs.se Länk till annan webbplats. (även som app), via e-post på rovdjur.uppsala@lansstyrelsen.se eller telefon 010-223 33 08.

Kontakt