Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Köp inte en smuggelhund

En liten mörkbrun hundvalp med ledsna ögon.

Mostphotos

När du är på väg att köpa hund, gör det på rätt sätt. Köp inte en hund som förts in i Sverige på ett olagligt sätt. Så länge det finns köpare kommer den illegala hundhandeln att fortsätta.

Under pandemin arbetar allt fler hemifrån och möjligheten att skaffa hund har ökat för många. Hunduppfödare får samtal från människor som vill köpa hund och som till och med får ställa sig i kö, välja en annan hundras eller åka ganska långt för att hitta precis den hund man längtar efter. Att ha hund betyder mycket för barn och vuxna, som sällskap och ansvar. Det absolut bästa är att köpa hund från en seriös uppfödare som även kan hjälpa till med råd och stöd för en nybliven hundägare.

Tyvärr finns det även en mörkare sida av hundköp och det är den illegala införseln av hundar - smuggelhundar till Sverige. Ofta är det långa transporter för hundarna som även kan medföra ett stort lidande för dem. Det är heller inte ovanligt att hundarna har vuxit upp i misär och har ett flertal sjukdomar. Så länge det finns köpare kommer den illegala hundhandeln att fortsätta.

Är du på väg att köpa hundvalp, gör ett medvetet hundköp, ta reda på valpens bakgrund och prata gärna med någon som har lång erfarenhet av hundar. Din nya familjemedlem ska ju bli en källa till glädje och skratt i ur och skur.

Köp hund på ett tryggt sätt - Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Köpa hund - SVA Länk till annan webbplats.

Införsel av hund till Sverige - Tullverket Länk till annan webbplats.

Svenska Kennelklubben Länk till annan webbplats.


Kontakt