Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Havstulpanvarningen ett hjälpmedel till båtägare

Havstulpaner som sitter fast på båtens skrov uppe på land i hamnen

Foto: Mostphotos, Håkan Bewert

Havstulpanernas larver gillar släta ytor och båtens skrov kan snabbt bli full av dessa. Havstulpanvarningen är ett gott alternativ till miljöfarlig båtbottenfärg.

Havstulpaner kan vara ett gissel för båtägare. Deras larver sätter sig gärna på rena och släta ytor och båtens skrov blir full av havstulpaner som kan vara svåra att få bort. För att slippa havstulpanerna så kan miljöfarlig båtbottenfärg användas. Men det finns andra mer miljövänliga metoder.

Sedan 20 år finns varningen ”Havstulpankartan”. Båtägare får information via sms eller e-post om när havstulpaner sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Målsättningen med varningen är att hjälpa båtägare att använda andra metoder för påväxt på båten än miljöfarlig båtbottenfärg. När båtägaren får varningen att havstulpanerna är på gång i det område där båten befinner sig, har båtägaren möjlighet att lätt få bot havstulpanerna genom att tvätta av båtbotten eller åka in i sötare vatten.

Det viktigaste är att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Varningstjänsten ger vinsten som en ren båtbotten och färre miljögifter i hav och sjöar.

Svenska Båtunionen har ett antal observatörer runt om i Sverige som håller utkik. När observatörer inom ett område rapporterar om att havstulpanerna har börjat sätta sig fast skickar Svenska Båtunionen ut Havstulpanvarningen. Via Havstulpankartan kan båtägaren själv se om Havstulpanerna är på väg till det området där båten har sin hamn.

Havstulpankartan Länk till annan webbplats.

Svenska Båtunionen en rikstäckande ideell medlemsorganisation för alla båtägare Länk till annan webbplats.

Kontakt