Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets Hedersupplänningar är Anna-Karin Nytell Oldeberg och Jacke Sjödin

Årets hedersupplänningar, från vänster Jacke Sjödin, landshövding Göran Enander, Anna-Karin Nytell Oldeberg

Artisterna Anna-Karin ”AKO” Nytell Oldeberg och Jacke Sjödin är duon som i år tilldelas utmärkelsen ”Årets Hedersupplänning". Landshövdingen tillkännagav vilka pristagarna var i slottsträdgården på Uppsala slott i förmiddags. Priset får de för att de ingjuter glädje och hopp, inte minst under detta pandemiår.

Prick klockan elva på förmiddagen öppnades dörren ut till slottsträdgården på Uppsala slott och landshövding Göran Enander klev ut på trappen flankerad av "Årets Hedersupplänning" för 2021. I år blev det en extra överraskning med två pristagare, precis som landshövdingen utlovade. Han läste upp motiveringen till valet av mottagare, vilken lyder:

”Genom humor, entusiasm och osviklig känsla för sin publik har dessa två fullblodsartister ingjutit glädje och, inte minst under detta pandemiår, hopp. För att under lång tid, och med bredd, udd och aldrig sinande energi, ha satt djupa avtryck i länets kulturliv tilldelas artisterna Anna-Karin ”AKO” Nytell Oldeberg och Jacke Sjödin utmärkelsen Årets hedersupplänning 2021.”

Jacke Sjödin tackade för utmärkelsen genom att läsa en alldeles nyskriven vers med namnet ”Berömdröm”. Beröm kan man aldrig få för mycket av. Anna-Karin Nytell Oldeberg tyckte det kändes underbart och hedersamt, och tackade för utmärkelsen med ett potpurri av sånger som har anknytning till Uppland.

Anna-Karin Nytell Oldeberg föddes i Tierp 1965, är uppvuxen i Funbo och numera bosatt i centrala Uppsala. Hon är en rutinerad sångerska som gärna blandar olika genrer och sjunger pop, jazz, musikal, soul och folkmusik. Hon sjunger gärna och ofta med barn i alla åldrar, dessutom leder hon ”Alla-kan-sjunga”-körer i Uppsala.

Jakob ”Jacke” Sjödin föddes i Sollefteå 1966. Han flyttade till Uppsala 1990 för att plugga. Numera bor han i Funbo. Det gick sådär med pluggandet, kärleken till konsten tog snart överhand och Jacke började göra teater och skriva kåserier istället. Under 2020 började han skriva låtar om pandemin, vilka gjort stor succé på nätet.

 – I år är det 30 år sedan den första hedersupplänningen korades, sedan dess har utmärkelsen tilldelats många personer med anknytning till Uppsala län. I år går utmärkelsen till två artister, Anna-Karin och Jacke, som under många år underhållit oss, och inte minst under pandemin bidragit till att ge glädje och hopp till människor, säger landshövding Göran Enander.

”Årets Hedersupplänning” är en utmärkelse som tilldelas någon som är född eller verksam i Uppsala län eller som på annat sätt har nära anknytning till länet. Priset har delats ut av landshövdingen sedan 1991.

Utmärkelsen ges för särskilt betydelsefulla insatser för länets framtid och utveckling inom näringslivs-, kultur- eller samhällsområdet. Förra årets pristagare var Uppsaladottern, låtskrivaren och artisten Veronica Maggio. Priset fick hon för "sin ständigt växande musikskatt" som ofta hämtar motiv från Uppsala.

Här finns mer information om priset "Årets Hedersupplänning", samt en förteckning över alla pristagare sedan 1991. Länk till annan webbplats.

Kontakt