Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Föreningar tog emot fanor av landshövdingen på nationaldagen

Landshövdingen och föreningsrepresentanter med fanor vid Uppsala slott

Föreningar tog traditionsenligt emot fanor från landshövdingen på nationaldagen. På bilden syns från vänster Ingela Marklund, Logen nr 19 Fensala, Martin Linderstad, Equmenia Örbyhus scoutkår, landshövding Göran Enander, Joakim Borgström, Chorus Virorum. Fanorna tilldelas av stiftelsen Sveriges nationaldag.

I dag, på Sveriges nationaldag den 6 juni, hölls en mindre ceremoni vid Uppsala slott, med högtidstal och sedvanligt fanöverlämnande av landshövding Göran Enander. Flera föreningar tog emot en fana.

Varje år inför nationaldagen den 6 juni tilldelas några föreningar i Uppsala en fana av stiftelsen Sveriges nationaldag. Enligt tradition är det landshövdingen som överlämnar fanorna på nationaldagen.

– De föreningar som i dag belönas med en svensk fana får detta som bevis för att man gör en viktig insats. På denna nationaldag vill jag poängtera att många av de utmaningar vi har framför oss, såsom klimatfrågan, kräver internationellt samarbete. Det är också viktigt att vi varje dag slår vakt om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger landshövding Göran Enander.

Årets ceremoni hölls, likt förra året, i litet format på grund av rådande smittspridning av coronaviruset. Ceremonin inleddes på borggården vid slottet med högtidstal av landshövding Göran Enander och Eva Edwardsson, Uppsala kommunfullmäktiges ordförande.

Därefter överräckte landshövdingen fanor till de föreningar som i år tilldelats en fana av stiftelsen Sveriges nationaldag. En av föreningarna är Chorus Virorum, Norrlands nations manskör, som efter fanutdelningen framförde nationalsången.

Följande föreningar har i år tilldelats en fana:

  • Chorus Virorum (Norrlands nations manskör)
  • Logen nr 19 Fensala
  • Equmenia Örbyhus scoutkår
  • Uppsala kvinnojour

Bilder från ceremonin på Uppsala slott

Kontakt