Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Boende i Tierp och Östhammar får nya jodtabletter

Kartong med jodtabletter

Innan midsommar ska alla som bor eller har fritidshus i den inre beredskapszonen vid kärnkraftverket Forsmark i Östhammars kommun ha fått nya jodtabletter. Jodtabletterna delas ut för att skydda allmänheten vid en kärnkraftsolycka.

Regeringen har beslutat att alla som bor eller har ett fritidshus i den inre beredskapszonen vid ett kärnkraftverk ska ha tillgång till förhandsutdelade jodtabletter. Förhandsutdelningen sker även till andra verksamheter i den inre beredskapszonen som skolor, barnomsorg och företag. Ett geografiskt område upp till 15 kilometer från Forsmarks kärnkraftverk i Tierp och Östhammars kommuner.

Det är omkring 1 000 hushåll och 2 300 fritidshus i den inre beredskapszonen som får nya jodtabletter. Innan midsommar ska dessa ha fått ett paket med posten med jodtabletter samt två informationsbroschyrer. Förhandsutdelningen gäller de som är fastboende inom zonen och de som har ett fritidsboende där. Förhands­utdelningen baseras på folkbokföringsuppgifter.

– Har du inte fått ditt paket då midsommarhelgen är över kontaktar du oss, så hjälper vi dig. Det kan finnas flera orsaker till att paketet inte har kommit fram. Ett exempel är att du bor i den inre zonen men är folkbokförd på en annan plats utanför zonen säger Tomas Roland, handläggare kärnenergi­beredskap vid Länsstyrelsen Uppsala län

Jodtabletterna har ett bäst-före-datum och behöver därför förnyas vart femte år. Senast jodtabletter förhandsutdelades var 2016. Jodtabletter mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar därmed sköldkörteln från att ta upp radioaktivt jod samt att människor drabbas av sköldkörtelcancer efter en kärnkraftsolycka.

– Tillsammans med länsstyrelsen arbetar vi för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. I dagarna kommer ett viktigt paket i din brevlåda med jodtabletter och information. Läs och spara informationen och jodtabletterna, säger Malin Hübinette, säkerhets­skyddschef och beredskapssamordnare i Östhammars kommun.

Överblivna eller gamla jodtabletter kan lämnas till närmaste apotek för destruktion på ett säkert sätt.

Kontakt