Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upplev oväntad mat på oväntad plats med digital utflyktslåda

Familj fikar ute på en klippa

Nu finns en ny digital utflyktslåda med tips på roliga och ovanliga utflyktsmål i länet. Utflyktsmålen är kombinerade med tips på mat med historisk anknytning som passar att äta vid historiska platser. Foto Carina Andreasson Most Photos

Under coronapandemin har ”äta ute” fått en ny mening. Aldrig tidigare har så många varit ute i naturen och grillat korv eller haft picknick. Nu när naturen är som vackrast vill vi inspirera ännu fler att komma ut i skog och mark genom att erbjuda en digital utflyktslåda med förslag på utflyktsmål i Uppsala län.

År 2021 är Friluftslivets år, en nationell satsning som går ut på att fler ska upptäcka friluftslivets möjligheter. Inom juni månads tema ”Äta ute” erbjuds nu en digital utflyktslåda med roliga förslag på utflyktsmål med temat ”Ät ute i Uppsala län ­– Oväntad mat på oväntad plats”. Utflyktslådan är en gemensam satsning mellan länsstyrelsen, SLU Future Food, SLU Centrum för naturvägledning och Upplandsstiftelsen.

– Det är roligt att så många hittat ut i år och att naturen fyller en så viktig funktion för människor under pandemin. Men det har också inneburit att trycket på de mest kända naturreservaten och friluftsområdena blivit stort. Genom den digitala utflyktslådan vill vi inspirera till att hitta nya besöksmål och på så sätt ge fler chans att upptäcka vårt läns vackra natur, säger landshövding Göran Enander.

Analys av regional bostadsmarknad år 2014

I den digitala utflyktslådan är utflyktsmålen kombinerade med tips på mat med historisk anknytning som passar att äta vid historiska platser. Här finns också tips på ätliga växter att krydda picknicken med. Under sommaren pågår även en fototävling fram till den 15 augusti 2021, där den som vill kan bidra med bilder på oväntad mat på oväntade platser i naturen. Målet är att inspirera till vistelse i naturen och få fler människor att upptäcka nya platser och lokal mat.

– Vi hoppas att många nappar på utmaningen och bjuder någon på oväntad mat på en oväntad plats. Det finns så mycket fin natur och spännande platser att upptäcka, ofta närmare än man tror, säger Per Bengtson vid SLU Centrum för naturvägledning.

Initiativet vill också uppmärksamma arbetet med den nationella livsmedelsstrategin och den regionala handlingsplanen Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Vad du väljer att stoppa i matsäcken kan hjälpa till att forma landskapet du har runt omkring dig. Genom att välja svenska och lokalproducerade livsmedel kan du bidra till en ökad livsmedelsproduktion i länet och bidra till den biologiska mångfalden.

– Genom utflyktslådan och tävlingen "Oväntad mat på oväntad plats" vill vi inspirera till nya, kanske lite ovanliga vinklar på friluftsliv och uppmuntra till att upptäcka länets lokala hållbara mat. Vi hoppas också att många hjälper till att sprida utmaningen och inspirera själva genom att dela bilder på Instagram #oväntadmatpåoväntadplats, säger Per Bengtson vid SLU Centrum för naturvägledning.

Fakta

Friluftslivets år 2021 – Luften är fri

Syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Läs mer om Luften är fri Länk till annan webbplats.

Den digitala utflyktslådan

Länsstyrelsen Uppsala län, SLU Future Food, Upplandsstiftelsen och SLU Centrum för naturvägledning har gemensamt tagit fram material till och skapat den digitala utflyktslådan.

Här hittar du den digitala utflyktslådan Länk till annan webbplats.

Fototävlingen Oväntad mat på oväntad plats

Oväntad mat på oväntad plats är en fototävling som vill inspirera till kreativitet och spännande upplevelser i Uppsala län. Tävlingen är öppen till och med den 15 augusti 2021. Bilderna ska visa oväntad mat på oväntade platser i naturen. De får gärna vara kreativa, lekfulla och överraskande och symbolisera hållbarhet och lokala matresurser.

Skicka in ditt bidrag via tävlingssidan Länk till annan webbplats. 

Ät Uppsala län

Ät Uppsala län är en handlingsplan som ska bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Uppsala län.

Läs mer om Ät Uppsala län Länk till annan webbplats.

Kontakt

Sara Eskhult, ÄT UPPsala län, Länsstyrelsen Uppsala län, 010-223 3411

Per Bengtson, SLU Centrum för naturvägledning, 070-946 88 51

Anna Maria Wremp, kommunikatör SLU Future Food, 018-671394

Karolina Vessby, friluftschef Upplandsstiftelsen, 070-511 69 94

Richard Tellström, måltidshistoriker, 070-265 20 89

Kontakt