Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Spela artbingo med länsstyrelsen!

bingobricka

Nu finns en bingobricka som kan användas för att komma ut mer i naturen och för att lära sig mer om djur och växter i vårt län. Skriv ut den hemma eller titta i mobilen. Den som vill kan också delta i en utlottning av friluftspriser under maj. Delta genom att lägga upp bilder på Instagram eller mejla in ett bidrag.

Lagom till biologiska mångfaldens dag den 22 maj kan du spela artbingo med länsstyrelsen. Bingot kan du använda som inspiration för att komma ut i länets vackra natur och för att lära dig mer om arter som finns här.

Den 22 maj är det den biologiska mångfaldens dag. Det vill vi på länsstyrelsen uppmärksamma lite extra. Därför har vi tagit fram ett artbingo som du kan spela själv eller med någon du känner.

– Vår förhoppning är att det här artbingot ska bidra till mersmak att lära sig mer om natur och biologisk mångfald. Vi hoppas också att det ska inspirera fler att hitta ut för att upptäcka den vackra natur som Uppsala län har att bjuda på. Särskilt med tanke på att det dessutom är friluftslivets år i år, säger Lisa Sigg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Den som använder bingobrickan ska ge sig ut på jakt efter exempelvis aurorafjäril, brushane och kabbleka. Du kan skriva ut bingobrickan hemma och kryssa med penna, eller öppna den som PDF i mobilen.

Biologiska mångfaldens dag

Biologiska mångfaldens dag är instiftat av FN för att öka förståelse och medvetenhet kring frågor om biologisk mångfald.

Friluftslivets år

Projektet Friluftslivets år drivs av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv i samverkan med bland annat länsstyrelsen. Förhoppningen med projektet är att inspirera fler att komma ut i naturen.

Använd Naturkartan för att hitta ut

Använd gärna naturkartan som hjälp att hitta ut till våra naturreservat. På naturkartan.se kan du exempelvis få fram utsiktsplatser, grillplatser, kulturmiljöer och etapper på Upplandsleden.

Naturkartan Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens friluftslivsuppdrag

Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.

Delta i utlottning av friluftspriser

Den som vill kan delta i en utlottning av fina priser genom att lägga upp bilder på sitt bingospelande. Utlottningen pågår den 22 - 31 maj 2021.

  • Delta på Instagram genom att dela ett bidrag över när du/ni spelar artbingo under #artbingouppsalalän. (Du behöver ha ett öppet konto). Lägg gärna till hashtaggarna #luftenärfri och #friluftslivetsår2021.
  • Har du inte Instagram kan du delta genom att mejla in ditt bidrag till: skyddadnatur.uppsala@lansstyrelsen.se
  • OBS! skriv #artbingouppsalalän i ämnesraden.
  • Det går bra att delta med ett eller flera bidrag. Ta exempelvis en bild på ett artfynd, på en bingorad eller när du är ute i naturen och spelar.
  • Bidragen kan skickas in mellan 22-31 maj.
  • Dragning av vinnare sker efter den 31 maj. Vinnarna publiceras på länsstyrelsen webb och kontaktas via Instagram eller e-post.

Kontakt