Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Unga idrottare ska bidra till minskad smittspridning

Elitgymnasten Alva Svennbeck under en träning inomhus.

Alva Svennbeck.

Smittspridningen av covid-19 i länet är hög, framförallt i åldersgruppen 13 till 19 år. Med hjälp av unga förebilder inom idrottsvärlden hoppas Länsstyrelsen Uppsala län och RF-SISU Uppland nå fram till målgruppen och få ned smittspridningen.

Länsstyrelsen har inlett ett samarbete med RF-SISU och några av länets idrottsföreningar, för att med gemensamma krafter bidra till att mota smittspridningen i samhället. Idrottsrörelsen är en stor och viktig del av samhället och har under hela pandemin tagit sitt ansvar för att på ett coronasäkert sätt hålla idrott och träning igång trots rådande restriktioner och rekommendationer. Inom idrotten finns goda ambassadörer och förebilder som kan vara en länk mellan myndigheter och ungdomar.

– Det är viktigt att knyta ihop idrottsrörelsen med övriga samhällsaktörer i länet och vi är glada att vi kan göra detta tillsammans. Vårt gemensamma mål är att få ned smittspridningen så att arenorna fylls med publik och tävlingar och matcher kan spelas som tidigare, säger landshövding Göran Enander.

Filmer har nu producerats för sociala medier där elitidrottare från både lag- och individuella sporter berättar hur de upplever sin idrottsvardag trots pandemin. Förhoppningen är att en bred spridning av filmerna i många olika kanaler ska bidra till att få unga i åldern 13–19 år att fortsätta följa rådande rekommendationer.

– Idrotten har en stark längtan efter att få bedriva idrott fullt ut för alla, i alla åldrar. För att detta ska bli möjligt måste vi nu få ner smittspridningen ytterligare. Tillsammans med länsstyrelsen tror vi att vi ska kunna påskynda vårt önskemål, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef vid RF-SISU Uppland.

I de två första filmerna träffar ni Agnes Nyberg, elitfotbollsspelare i IK Uppsala Fotboll, samt Alva Svennbeck, elitgymnast i rytmisk gymnastik. Både Agnes och Alva är 21 år och har tävlat på elitnivå de senaste sju åren.

– Roligt är inte alltid bra, men att göra bra och rätt blir alltid roligt i slutändan. Nu behöver vi alla ta ansvar och tänka till så kan vi tillsammans vinna matchen mot corona. När den matchen är vunnen kan vi ha roligt på riktigt med fullsatta arenor, tävlingar med segrare och firanden som vi förtjänar. Men vi har denna match att vinna först, säger Agnes Nyberg.

Kontakt