Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Risk för högt tryck och köer i valborgshandeln

Majbrasa vid ett fält med några bostadshus i bakgrunden.

Inför firandet av valborg brukar inköpen inom vissa delar av handeln öka. Länsstyrelsen uppmanar därför kunder att planera sina butiksbesök väl och inte handla i sista stund.

Enligt den tillfälliga covid-19-lagen, även kallad pandemilagen, ska handlare bland annat uppmana kunder att handla ensamma och att göra inköp på tider när det är mindre folk i butiken. Anledningen är att undvika trängsel i lokalerna.

Trots att alla aktiviteter kopplade till det traditionsenliga firandet i Uppsala är inställda ser länsstyrelsen en risk för att många vill handla samtidigt på exempelvis Systembolaget och i livsmedelsbutiker inför valborgshelgen.

– Vi vill därför uppmana kunder att sprida ut sina inköp och verkligen tänka till kring när under dagen och veckan man handlar. Och att handla utan sällskap, säger Kristina Jansson, chef för enheten som utövar tillsynen på Länsstyrelsen Uppsala län.

Covid-19-lagen begränsar även antalet deltagare vid allmänna sammankomster, vilket gör att publika majbrasor får gästas av maximalt åtta personer. Samma sak gäller för första maj-demonstrationer.

Privata sammankomster som anordnas i lokaler som hyrs ut för fester eller liknande regleras också av lagen, det gör däremot inte privata hemmafester.

– Oavsett vilken typ av fest, privat eller i hyrd lokal, gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens råd. Umgås bara i en liten krets och håll avstånd till varandra. Det är viktigt att tänka på inför valborg nu när smittspridningen i länet är så hög och sjukvården är under hård press, säger Kristina Jansson.

Covid-19-lagen började gälla den 10 januari 2021 och har sedan dess skärpts stegvis. Regeringen har aviserat att lättnader kan införas tidigast 17 maj. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen Uppsala län kontrollerar att besluten följs i länet.

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är bland annat handelsplatser och allmänna sammankomster. Restauranger och andra serveringsställen omfattas inte av covid-19-lagen. De kontrolleras i stället av kommunerna.

Kontakt