Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Var med och spela friluftsbingo!

bingo

Delta i friluftslivets år! Nu finns en bingobricka med friluftsaktiviteter som kan användas för att komma ut mer i naturen. Skriv ut den hemma och försök fylla hela brickan. Den som vill kan också delta i en utlottning genom att lägga upp bilder på Instagram eller mejla in ett bidrag.

Spela friluftsbingo med länsstyrelsen! Nu finns en bingobricka med friluftsaktiviteter som du kan använda som inspiration för att komma ut i länets vackra natur.

I år är det friluftslivets år och förhoppningen är att fler ska upptäcka vilken fantastisk plats naturen är att vistas i. Projektet Friluftslivets år drivs av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv i samverkan med bland annat länsstyrelsen.

För att inspirera fler till att komma ut i naturen släpper vi på länsstyrelsen tillsammans med länets kommuner och Upplandsstiftelsen ett friluftsbingo som du kan skriva ut. Bingot innehåller aktiviteter som att äta frukost ute, besöka en kulturhistorisk plats och att leta vårtecken.

– Friluftsliv är den perfekta aktiviteten i pandemitider. Utevistelse får oss att må bättre och kontakt med naturen kan hjälpa till att minska stress och oro. Använd bingot som det passar dig. Som inspiration eller för att utmana dig själv, vänner, familj eller arbetskompisar, säger Martina Dernroth friluftssamordnare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Använd naturkartan som hjälp till bingots aktiviteter

På naturkartan.se (webb och app) Naturkartan  Länk till annan webbplats.kan du använda filtreringsverktyget som hjälp till bingots aktiviteter. Där kan du exempelvis få fram utsiktsplatser, grillplatser, kulturmiljöer, etapper på Upplandsleden med mera. Appen fornfynd kan också vara inspirerande för att hitta kulturlämningar i din närhet.

Dela med dig av dina upplevelser - delta i utlottning

Vill du dela med dig av dina naturupplevelser utifrån bingots aktiviteter? Då kan du delta i länsstyrelsens utlottning av friluftsinspirerande priser. Den som vill delta ska illustrera en upplevelse utifrån bingots aktiviteter genom att exempelvis fotografera, teckna eller dikta.

Så här deltar du

  • Delta på Instagram genom att dela ditt bidrag under #friluftsbingouppsalalän. (Du behöver ha ett öppet konto). Lägg gärna till hashtaggarna #luftenärfri och #friluftslivetsår2021.
  • Har du inte Instagram kan du delta genom att mejla in ditt bidrag till friluftsliv.uppsala@lansstyrelsen.se.
  • Det går bra att delta med ett eller flera bidrag, genom att fylla hela bingobrickan eller genom att bara fokusera på en särskild ruta.
  • Utlottningen pågår till 31 maj. Inkomna bidrag uppmärksammas med jämna mellanrum i länsstyrelsens, kommunernas och Upplandsstiftelsens sociala kanaler.
  • Prisutdelning sker en gång i månaden. Vinnarna publiceras på länsstyrelsen webb och kontaktas via Instagram eller e-post.

Länsstyrelsens friluftslivsuppdrag

Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.

Kontakt