Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skärpta rekommendationer införs i Uppsala län

Vy över resecentrum i Uppsala där två regiontrafikbussar står parkerade.

Region Uppsala vidtar ytterligare åtgärder mot smittspridningen av covid-19 för att förebygga en tredje våg. Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken utökas till att gälla alla tider. Munskydd rekommenderas även i inomhusmiljöer. Rekommendationerna gäller från den 23 februari 2021.

På grund av kraftigt ökad smittspridning av covid-19 i angränsande län, och en ökad förekomst av nya virusvarianter, utökar Region Uppsala de lokala rekommendationerna. Engångsmunskydd ska alltid användas vid resor i kollektivtrafik, inte bara under vissa tider. Engångsmunskydd rekommenderas även inomhus i situationer där det inte går att undvika nära kontakt, som hos frisören och i butiker. Region Uppsala avråder också från resor inom länet och inom landet som inte är nödvändiga.

Rekommendationerna gäller från den 23 februari till den 30 mars.

För att motverka en ökad smittspridning behöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd få ännu större efterlevnad. En av de viktigaste rekommendationerna är fortfarande att stanna hemma vid minsta symtom som hosta, snuva och feber. Arbete ska utföras hemifrån om det är möjligt. Köpcentrum och butiker ska undvikas om det är risk för trängsel. Folkhälsomyndigheten råder också alla att handla på tider när det är minst antal personer i butiker, eller risk för trängsel, samt att helst handla utan medföljande sällskap.

Region Uppsala utökar rekommendationer och ökar provtagning för att förebygga tredje våg Länk till annan webbplats.

Smittskyddsläkaren i Region Uppsala beslutar om regionala rekommendationer för personer som bor och vistas i Uppsala län Länk till annan webbplats.

Kontakt