Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Friluftsprojekt ska locka fler till naturen

Utsikt Hjälstaviken

Nu startar Friluftslivets år 2021. Ett regeringsfinansierat projekt som ska få fler svenskar att våga prova på friluftsliv och vilja fortsätta med det långsiktigt.

Nu startar Friluftslivets år 2021. Ett projekt som ska få fler svenskar att våga prova på friluftsliv och vilja fortsätta med det. Som en del av Friluftslivets år arrangerar länsstyrelserna ”Landshövdingestafetten” på initiativ av landshövding Göran Enander.

Friluftsliv ger stora vinster för hälsan, miljön och ekonomin. Fysisk rörelse i naturen förebygger sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. Friluftslivets år, som har fått namnet ”Luften är fri”, drivs av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv i samverkan med bland annat länsstyrelsen. Projektets syfte är att sänka trösklarna för att ge sig ut i naturen och visa att friluftsliv är till för alla.

– Jag tror verkligen att rörelse i naturen har en positiv effekt för folkhälsan. Vårt land, och inte minst Uppsala län, bjuder på en rikedom av olika naturtyper och naturen är genom Allemansrätten tillgänglig för alla. Det är viktigt att uppmärksamma, säger landshövding Göran Enander.

Göran Enander har bjudit in alla Sveriges landshövdingar till att göra en friluftsaktivitet under 2021 för att uppmärksamma friluftslivets betydelse. Initiativet, som är en av många aktiviteter under Friluftslivets år, går under namnet ”Landshövdingestafetten” och invigs den 22 januari i direktsändning på Friluftslivets års invigningswebbinarium.

Idén till att bjuda in sina landshövdingekollegor fick Göran Enander efter att han vandrat i Uppsala läns alla kommuner under 2020.

– Det är roligt att se att samtliga landshövdingar har tackat ja till stafetten. Det kommer att bli många olika aktiviteter med allt från cykling och vandring till matlagning utomhus. Genom att aktiviteterna sprids ut under året och i landet bidrar stafetten till att hålla friluftslivets år aktuellt under hela året, säger Göran Enander.

Friluftslivets år drar igång med en invigningsvecka den 16-24 januari, där friluftsorganisationer, kommuner, länsstyrelser, stiftelser med flera har aktiviteter under #luftenarfri. Med hjälp av hashtags på sociala medier kan även enskilda grupper och personer delta under invigningsveckan.

Landshövdingestafetten kan följas i sociala medier över hela landet under #landshövdingestafetten och på länsstyrelsernas webbplatser.

Under året kommer projektet också att lyfta olika månadsteman för att belysa friluftslivets olika aspekter.

Kontakt