Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya allmänna råd angående covid-19 från Folkhälsomyndigheten

Två personer i mörka höstjackor hälsar med armbågarna i coronatider

För att minska smittspridning av covid-19 vid lokala utbrott har Folkhälsomyndigheten, FoHM, beslutat om möjligheter att införa lokala allmänna råd. FoHM kan besluta om sådana lokala allmänna råd från och med i dag, måndag den 19 oktober.

Läget kring covid-19 är fortfarande allvarligt med ökande smittspridning i länet. Region Uppsala har gått ut med en tydlig uppmaning om att alla som kan i möjligaste mån ska arbeta hemifrån, samt att undvika trängsel i personalmatsalar och vid kaffeautomaten.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebär, i det fall smittspridningen ökar i länet, en möjlighet att efter samråd med Region Uppsalas smittskyddsläkare införa lokala rekommendationer. Det är möjligt att besluta om lokala allmänna råd i hela eller delar av regionen.

– Länsstyrelsen följer noggrant utvecklingen och vi har en tät dialog med Region Uppsala. Vi bistår regionen med stöd och vi hoppas verkligen att alla i länet tar sitt ansvar och följer rekommendationerna. Vi måste hjälpas åt att minska smittspridningen, säger Cecilia Magnusson, vikarierande länsråd vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Alla har ett personligt ansvar att minska smittspridningen vid lokala utbrott av covid-19. Går det att undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel där det inte går att boka plats, gör det.

Var noga med handhygienen, stanna hemma om du är sjuk och håll avstånd inomhus och utomhus, samt där många människor samlas som i butiker, köpcentrum eller på gymmet.

De allmänna råden gäller till och med den 30 juni 2021.

Kontakt