Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ännu ett konstaterat vargangrepp på får i Siggeforareviret i Uppsala

Bild på en varg i ett buskage

Ännu ett vargangrepp har ägt rum i Siggeforareviret norr om Järlåsa i Uppsala kommun. Under dagen har länsstyrelsens rovdjurshandläggare besiktat fyra döda får. Senast i början av augusti konstaterades ett vargangrepp på får i samma område.

I dag på morgonen anmälde en djurägare att denne hade hittat döda får i hagen mellan Järlåsa och Östfora i Uppsala kommun. Länsstyrelsen har varit på plats och besiktat fyra döda får, och bedömningen är att de dödats av varg. DNA-prov på de döda fåren har tagits för att se om det går att konstatera vilken varg det är som dödat fåren.

Hagen som angreppet skedde i ligger i närheten av bostadshuset. Djurägaren hade flyttat hem fåren från en mer avlägsen belägen hage efter det senaste angreppet som skedde den 6 augusti i samma revir.

Förebyggande åtgärder för kvarvarande får är installning under natten och rekommendationen är att komplettera med ytterligare minst en eltråd. Hagen hade vid tiden för angreppet två eltrådar, stängslingen räckte för att hålla fåren inne men vargen/vargarna kunde ta sig över.

– Risken för nya angrepp i närområdet är förhöjd den närmsta tiden. Vi vill uppmana dig som är fårägare till ökad tillsyn och om möjligt att ta in dina djur nattetid. Ett sms har skickats ut till de djurägare som har anslutit sig till rovdjursalert, säger Monica Eriksson, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Det här är det andra dokumenterade vargangreppet på får inom Siggeforareviret. Den 6 augusti i år angreps och dödades nio får öster om Östfora.

I vintras konstaterades två vargar i reviret, en tik från Gårdsjöreviret och en hane från Tiveden. Länsstyrelsens viltvårdare har i dagsläget inte någon kännedom om det fötts några valpar i reviret.

Information om besiktning av viltskador Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om förebyggande åtgärder för att undvika rovdjursangrepp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt