Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Veronica Maggio har utsetts till Årets Hedersupplänning 2020

Veronica Maggio sitter på en trappa tillsammans med landshövding Göran Enander

Uppsaladottern, låtskrivaren och artisten Veronica Maggio får i år utmärkelsen "Årets Hederupplänning". Landshövdingen tillkännagav vem pristagaren var i Slottsträdgården på Uppsala slott i förmiddags. Priset får Veronica Maggio för "sin ständigt växande musikskatt" som ofta hämtar motiv från Uppsala.

I strålande solsken klockan 11 på förmiddagen avslöjade landshövding Göran Enander, vid en ceremoni i trädgården på Uppsala slott, vem "Årets Hedersupplänning" 2020 är. Landshövdingen läste samtidigt upp motiveringen till valet av mottagare, vilken lyder: 

"Från innergårdarna på Rackarberget till utsålda arenor har hon brutit ny populärmusikalisk mark med sin poppoesi om kärlekssorg och ungdomens kluvenhet, hemstadens prägling och vägen därifrån. Hennes andra album från 2008 sålde både platina och blev inträdesbiljetten till generationer av unga hjärtan. För sin ständigt växande musikskatt och tonsäkra skildring av en modern urban tillvaro tilldelas Uppsaladottern Veronica Maggio utmärkelsen Årets Hedersupplänning 2020."

– Tack så mycket! Det känns roligt att få lite pepp i dessa dagar. Jag är mycket glad och hedrad, sade Veronica Maggio när hon mottog utmärkelsen tillsammans med blommor och ett diplom i slottsträdgården.

Veronica Maggio föddes i Uppsala 1981 och växte upp på Rackarberget tillsammans med sin mamma och en bror. Som 17-åring lämnade hon staden för Stockholm. Hon debuterade med albumet Vatten och bröd 2006. Sedan dess har hon hunnit ge ut ytterligare fem skivor, varav den senaste Fiender är tråkigt släpptes förra året. I flera av hennes texter återfinns motiv från Uppsala.

– Som ni förstår var inte det här något svårt val, man kan möjligen kritisera oss för att det inte kommit tidigare. Det känns väldigt bra, sade landshövding Göran Enander när han överräckte priset.

”Årets Hedersupplänning”, en utmärkelse som tilldelas någon som är född eller verksam i Uppsala län eller som på annat sätt har nära anknytning till länet, har delats ut av landshövdingen 1991. Priset ges för särskilt betydelsefulla insatser för länets framtid och utveckling inom näringslivs-, kultur- eller samhällsområdet.

Förra årets pristagare var Göran Ulväng, forskare och lärare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, som arbetar med byggnadsvård och är grundare av databasen ”Svenska herrgårdar”.

Här finns mer information om priset "Årets Hedersupplänning, samt en förteckning över alla pristagare sedan 1991

Kontakt