Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upphittade djurungar sällan övergivna av sina föräldrar

Liten harunge gömd i gräset

Såhär på försommaren är det inte ovanligt att man kan stöta på vilda, till synes övergivna djurungar ensamma i naturen. Det kan till exempel vara fågelungar, älgkalvar, rådjurskid och harungar. Undvik att störa dem, de är mycket sällan övergivna av sina föräldrar.

På våren och försommaren kan man träffa på ensamma djurungar i naturen. Många tror att de lämnats av sina föräldrar och behöver hjälp. Men så är sällan fallet. En ensam djurunge är ytterst sällan föräldralös eller övergiven.

Länsstyrelsen tar den här tiden på året emot många frågor från allmänheten om hur de ska bete sig med djurungar de hittat utomhus. Det generella rådet är att låta ungen vara.

– Det bästa är att låta de vilda djurens ungar vara, en förälder finns oftast i närheten. Det är heller inte tillåtet att omhänderta eller stänga in vilda djur hur som helst, säger Anton Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

– Det föds många ungar den här tiden och det är extra viktigt att visa hänsyn när man vistas i naturen. Hunden ska självklart hållas kopplad och det kan vara bra att hålla ett extra öga på katten.


Naturvårdsverkets råd om ensamma djurungar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturvårdsverkets råd om ensamma fågelungar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt