Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hur långt har våren kommit hos dig?

En klunga av vitsippor

Flyttfåglar som återvänder, vårtrötta humlor och skogsbackar med vitsippor som kikar upp mellan fjolårslöven. Hur långt har våren kommit hos dig? Genom att rapportera in dina vårtecken kan du hjälpa till att kartlägga årstidernas framfart och bidra till forskningen. Njut av naturen och skaffa vårkoll till Valborgshelgen!

Klimatförändringar påverkar vårens ankomst, men variationen år från år är så stor att det kan vara svårt att upptäcka detta. Under de senaste åren har vårtecknen kommit en eller två veckor tidigare än för 100 år sedan. I år upplever vi att det är extremt tidigt, kanske mer än en månad? Olika arter och olika delar av landet påverkas dock olika.

Under Valborgshelgen, i månadsskiftet april–maj, varje år öppnas webbplatsen Vårkollen Länk till annan webbplats., en särskild sida för inrapportering av vårtecken som Svenska botaniska föreningen står bakom. Vårkollen är ett så kallat medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar.

Med alla tusentals observationer av blommande vitsippor, tussilago, sälg och hägg samt björkarnas lövsprickning, som skickats in från hela landet under de sex år som Vårkollen funnits, har det gått att påvisa att dessa vårtecken numera ofta hinner 70–80 mil längre norrut än vad som var normalt för ett århundrade sedan.

Att vistas i naturen gör människor gott – och det går att förena nöje med nytta. Vi vill uppmana alla att gå ut under valborgshelgen (30 april–1 maj) och kolla upp dessa ovan nämnda vårtecken och rapportera in dem till Vårkollen och på så vis bidra till forskningen. Platsen som du rapporterar från väljer du själv, det kan vara runt husknuten eller i favoritskogen.

– Var och en av oss kan agera medborgarforskare och rapportera in olika vårtecken. Vårkollen genomförs varje Valborgshelg, och i år är när allt kul är inställt runt Valborg passar det fint att ge sig ut i naturen och observera blommande vitsippor, tussilago, sälg och hägg samt björkarnas lövsprickning i stället, säger Gunilla Lindgren, miljöutredare vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Vårkollen är en del av en större miljöövervakning som kallas Naturens kalender, där frivilliga bidrar till att dokumentera växternas anpassning till årstiderna, från första vårtecken till sista hösttecken.

Eftersom växtsäsongens längd och olika arters aktivitetsperioder är grundläggande egenskaper i naturen, är det många som påverkas när naturens kalender ändras som en effekt av klimatförändringarna. Skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker är exempel på dem som är direkt beroende av samspelet i naturen, och som därmed behöver kunskap om hur detta förändras.

– Vi ser att det finns ett stort intresse bland allmänheten för att spana efter vårtecken, på bland annat sociala medier. Vi vill visa att detta också kan komma till nytta för vetenskapen, om deras observationer rapporteras in till oss, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska botaniska föreningen.

Här kan du hitta mer information:

Kontakt