Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargpar har bildat revir utanför Uppsala

Två vargar

Ett vargpar har bildat revir nordväst om Uppsala. Det kan Länsstyrelsen i Uppsala län konstatera efter att de båda vargarna fångats på film den 22 mars. Vargtiken kommer från ett revir i Värmland och hanen från ett revir i Örebro.

Den 22 januari påträffades spillning av en vargtik nordväst om Uppsala. Länsstyrelsen fick kort därefter rapporter om två vargar som gått tillsammans. Ett tag senare hittades även spillning av en varghane i samma område.

Därefter har ett antal spillningar från de båda vargarna samlats in i samma område, delvis tack vare insatser från jägare och övrig allmänhet. Det fick länsstyrelsen att göra bedömningen att vargarna sannolikt går tillsammans. För att få det bekräftat, och eftersom det saknades snö, placerade länsstyrelsen ut ett antal viltkameror i området. Den 22 mars fastnade båda vargarna på en av kamerorna när de revirmarkerade.

— Ett snöfattigt år som detta är det tacksamt att kunna använda viltkameror som komplement till den ordinarie spårningen. Det är dock inte helt enkelt att fånga de här djuren på film. Vi de första filmerna syntes bara ett djur i taget men när vi kollade kamerorna i går så hittade vi slutligen en sekvens där både djuren syns samtidigt. Det gör att vi nu kan konstatera att det här rör sig om en revirbildning, säger Lars Plahn, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Inventeringssäsongen för varg pågår fram till den sista mars, men bristande snötillgång har förhindrat möjligheten till spårning och försvårat inventeringen.

Länsstyrelsen vill passa på att tacka för alla rapporter som kommit in under året och som varit till stor hjälp i inventeringsarbetet

Se filmen nedan.

Kontakt