Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturen håller öppet – ökat besöksantal i länets reservat

Blåsippor

Frisk luft och friluftsliv stärker folkhälsan. I Uppsala läns många naturreservat har antalet besökare ökat påtagligt de senaste veckorna sedan utbrottet av covid-19. Det är en tendens som länsstyrelsen tycker är glädjande.

Länsstyrelsen har uppmärksammat att många personer hittat ut i naturen under dessa corona-tider. Just nu är besöksantalet extra stort i Uppsala läns många fina naturreservat.

– Det är jättebra att ta en promenad i naturen, det stärker både ben, hjärta och hjärna att röra på sig och få lite solljus och fågelsång, säger Camilla Wessberg,naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

I länets friluftsområden och naturreservat finns det gott om plats. Här kan du på egen hand, eller tillsammans med dina närmaste, uppleva vårens ankomst.

– Just nu blommar blåsipporna, lärkorna har börjat drilla, bofinkarna kvittrar och nässelfjärilarna har vaknat. Och allt eftersom finns det fler och fler vårtecken att hitta, säger Camilla Wessberg.

– För dig som har svårt att ta dig till ett naturområde, försök att ta en promenad runt kvarteret eller till parken. Det gör gott.

Stilla vatten i Gropholmarnas naturreservat

En stilla vårdag i Gropholmarnas naturreservat i Älvkarleby kommun.

Om du är nyfiken på att hitta nya utflyktsmål att utforska kan appen Naturkartan vara till hjälp. Den samlar våra mest besöksvänliga naturreservat, friluftsområden och leder. Naturkartan Uppsala läns natur finns också på webben.

Det är glädjande att så många hittar till de riktiga pärlor som många av våra naturreservat är. Samtidigt har många på länsstyrelsen som till vardags arbetar med förvaltning av naturreservat tills vidare fått rycka in och hjälpa till med myndighetens arbete kring covid-19.

– Vi behöver göra en hård prioritering av de ordinarie arbetsuppgifterna. Vi arbetar på att se till att vedförråd är påfyllda, toaletter är tömda, stigar är röjda och att vägar är i gott skick. Men vi ber er ha överseende med att vi inte hinner med i den omfattning som vi önskar, säger Monica Eriksson, chef för naturvårdsenheten.

– Ved till eldplatserna i Florarna är till exempel något som många efterfrågar och det är på väg under nästa vecka.

Naturkartan Uppsala län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beskrivningar av Uppsala läns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt