Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tredje upplagan av tankesmedja med fokus på ökat friluftsliv i länet

Vägvisare i Fjällnora

Satsningar på friluftsliv är ett kraftfullt verktyg för att nå viktiga samhällsmål. Länsstyrelsen Uppsala län anordnar nu för tredje året i rad en regional tankesmedja för friluftsliv. I år går den av stapeln på Gimo Herrgård nu på torsdag den 17 oktober.

I år arrangerar länsstyrelsen för tredje året i ordningen en regional tankesmedja för friluftsliv i länet. Temat på årets konferens, som hålls på Gimo Herrgård på torsdag den 17 oktober, är "Hitta naturen – hur gör vi vägen ut mindre komplicerad?"

– En ny stor nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor visar att invånarna i Uppsala län värderar utomhusvistelse och möjligheter till friluftsliv högre än genomsnittet i riket. Trots det är vi bland de sämsta i landet på att vara ute under vardagar och helger. Vad detta beror på och hur vi kan förbättra siffrorna är intressant att gemensamt diskutera vidare, säger Martina Dernroth.

Dagen kommer att bjuda på inspirerande föredrag, diskussioner och workshops i syfte att lyfta frågan om hur olika aktörer i länet kan underlätta för olika målgrupper att hitta ut i länets rika natur- och kulturlandskap.

Konferensen får också besök av representanter från Finspångs kommun som kommer att berätta om hur de aktivt jobbar med friluftsliv och folkhälsa i kommunens fysiska planering.

Under eftermiddagen leder landshövding Göran Enander en paneldiskussion om hur vi i länet kan arbeta ännu mer för att skapa engagemang och aktivitet.

– Friluftsliv ger friskare människor och ökar känslan och förståelsen för natur och miljö. Samtidigt bidrar rekreation och turism till stärkt lokal ekonomi. På så vis kan friluftsliv kopplas till samtliga tre aspekter för hållbar utveckling enligt Agenda 2030, säger Göran Enander.

Friluftsliv 2018 – nationell undersökning av svenska folkets friluftsvanor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt