Publiceringsdatum: 26 september 2019

Senast uppdaterad: torsdag 26 september, 12.46

Ny vandringsled i naturreservatet Florarna invigs av landshövdingen

En liten röd stuga i naturreservatet Florarna

Gammelåkojan är en av de små stugorna som det går att övernatta i längs Agnsjöleden.

Uppsala läns populära naturreservat Florarna får en ny spännande vandringsled. På söndag är det dags för landshövdingen att inviga den drygt en mil långa Agnsjöleden. Leden går genom ett område som tidigare varit relativt otillgängligt för besökare. Välkommen att delta på invigningen!

Florarnas naturreservat är ett populärt utflyktsmål i länet. Många kommer dit för att vandra, uppleva stillheten och få en känsla av vildmark. En av reservatets delar, som tidigare varit svårare att ta sig fram i, får nu en ny vandringsled. På söndag klockan 12 inviger landshövding Göran Enander Agnsjöleden.

– Att bilda och sköta naturreservat är ett par av länsstyrelsens viktigaste uppgifter. Florarna är ett spännande område med mycket att erbjuda, att få inviga den nya leden som tillgängliggör ytterligare partier av reservatet känns verkligen meningsfullt, säger landshövdingen.

Agnsjöleden förbinder fyra enkla stugor där vandrare kan rasta eller övernatta. Tre av stugorna är nyrenoverade och alla har kamin och utedass. Det underlättar för en längre vandring och vistelse i Florarna. Dock får den som vill gå leden räkna med att det kan innebära en lite krävande vandring. För länsstyrelsens naturvårdare har det varit en utmaning att hitta en fungerande stigdragning.

– Vår tanke är att leden ska hålla något enklare standard. Träd som faller över stigen kan få ligga ett tag, och som vandrare får man vara beredd att klättra över eller gå runt, säger Ingemar Lindqvist, naturbevakare på länsstyrelsen.

Florarna är länets största naturreservat på land och här finns vidsträckta myrar och djupa skogar. Förr var det stor aktivitet i Florarna. De som bodde och arbetade i området, med bland annat myrslåtter och kolmilor, trampade upp stigar som långsamt vuxit igen och försvunnit.

För att hjälpa dagens besökare att hitta ut i naturen markerar länsstyrelsen stigar.

– Vi upplever ett ökande intresse för friluftsliv och aktiviteter som innebär lite utmaningar. Invigningen av Agnsjöleden ligger i linje med den utvecklingen, säger reservatsförvaltaren Pär-Ola Borgestig.

– Länsstyrelsen kommer att fortsätta att underlätta för friluftsliv i Florarna och arbetar för att på sikt förbinda lederna i naturreservatet med befintliga leder i närområdet.

För dig som är intresserad av att delta i invigningen och vandra leden nu på söndag finns mer information här.PDF

Kontakt