Risk för vattenbrist i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sista chansen för i år att söka
statligt klimatinvesteringsstöd

Fötter som går och Klimatklivets logotyp

I dag öppnar årets sista ansökningsperiod för det statliga investeringsstödet Klimatklivet. Åtgärder som minskar utsläpp av växthusgaser kan få stöd på upp till 70 procent av investeringen. Länsstyrelsen uppmanar länets aktörer att se över möjligheterna att ställa om till hållbara alternativ med hjälp av stödet.

Alla aktörer, utom privatpersoner, kan söka Klimatklivet för att minska klimatpåverkan. Hittills har cirka 100 ansökningar, vilka omfattar över 173 miljoner kronor i stöd för utsläppsminskande investeringar, beviljats i länet. Men fortfarande finns det mer pengar att söka för många olika typer av åtgärder.

– Många bra ansökningar kommer in. Samtidigt finns det väldigt många oljepannor kvar i länet som behöver bytas ut och hela sektorer som vi jobbar att nå ut till. Hästgårdar är ett exempel där vi inte sett några ansökningar ännu, säger Aino Inkinen, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen, som jobbar med att ge stöd och råd till de som söker Klimatklivet.

Vanliga åtgärder som beviljas stöd är energikonverteringar, alltså utbyte av fossileldade värmepannor till bergvärme eller värmepannor som eldas med biobränsle. Andra vanliga investeringar är infrastruktur för biogas, installationer av publika uppladdningsstationer för elfordon och energieffektiviserande åtgärder. Åtgärder med stor klimatnytta prioriteras.

En av de många aktörer som sökt och fått stöd beviljat är Övergrans bygdegårdsförening i Håbo kommun. Med hjälp av Klimatklivet kunde de ersätta sin oljeeldade värmepanna och oljetank med klimatsmartare bergvärme.

– Vi har i flera år sökt stöd för den här miljöjusteringen, att få bort oljan. Vi har sökt bidrag på andra håll men inte blivit prioriterade. Men Klimatklivet passade oss bra, säger Lisbeth Bolin från Övergrans bygdegårdsförening.

– En bra sak med Klimatklivet är att man får ut en delsumma efter godkännandet, så vi kunde betala utföraren med hjälp av bidraget. Det är ju svårt annars att få till en bra finansiering från början.

Sökande kan med fördel ta hjälp från stödorganisationer eller konsulter i ansökningsförfarandet. Klimatklivet kan sökas via Naturvårdsverkets webbformulär fram till och med den 23 oktober.

Här kan du läsa mer om Klimatklivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt