Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Forskaren Göran Ulväng får 2019 års pris "Årets hedersupplänning"

Landshövding Göran Enander med Göran Ulväng, "Årets Hedersupplänning" 2019

Forskaren och föreläsaren Göran Ulväng, som arbetar praktiskt med byggnadsvård och är aktiv inom hembygdsrörelsen i Uppland sedan över 35 år, tilldelas i år utmärkelsen "Årets Hederupplänning". Landshövdingen tillkännagav pristagaren i Slottsträdgården på Uppsala slott klockan 11 i förmiddags.

Klockan 11 på förmiddagen avslöjade landshövding Göran Enander, vid en ceremoni i Slottsträdgården på Uppsala slott, vem "Årets Hedersupplänning" 2019 är. Landshövdingen läste samtidigt upp motiveringen till valet av mottagare, vilken lyder:

"Som ihärdig förvaltare av Upplands kollektiva minne frammanar forskaren, föreläsaren och kulturbäraren Göran Ulväng, både bokstavligt och bildligt, våra lokalhistoriska landskap och ger de glömda tingen röst. Genom att korta avstånd mellan då och nu, mellan vi och dem, skapar han sammanhang och kontinuitet i en tid av flyktighet. Till följd av sitt ovärderliga arbete med byggnadsvård och kunskapsspridande om agrarkultur, herrgårdsmiljöer och hembygdshistoria är Göran Ulväng en unik representant för landskapet Uppland."

– Jag är djupt hedrad. Det har varit omtumlande dagar, sade Göran Ulväng, som i helgen även mottog Upplands fornminnesförenings guldmedalj, när han kom ut på trappan tillsammans med landshövdingen för att motta utmärkelsen.

Göran Ulväng är forskare och lärare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Men hans akademiska gärning är tätt sammanflätad med praktiskt arbete och förhåller sig hela tiden till den materiella verkligheten. Han arbetar handfast med byggnadsvård och är också grundare av databasen ”Svenska herrgårdar”.

Född och uppvuxen på Husby gård i Örsundsbro i nordvästra Uppland, som har anor tillbaka till järnåldern, har han djupa rötter i vårt landskap.

– Jag har varit aktiv i hembygdsrörelsen sedan jag var 13-14 år. Och för mig har det blivit som ett andra universitet. Det är så oerhört roligt att få gå samman med människor och på ideell basis arbeta kravlöst och lustfyllt för en gemensam sak, sade han vid prisutdelningen.

Sedan 1991 har landshövdingen i Uppsala län utsett ”Årets Hedersupplänning”, en utmärkelse som tilldelas någon som är född eller verksam i Uppsala län eller som på annat sätt har nära anknytning till länet. Priset ges för särskilt betydelsefulla insatser för länets framtid och utveckling inom näringslivs-, kultur- eller samhällsområdet.

Förra årets pristagare var Mariet Ghadimi, forskare och grundare av den ideella föreningen Tjejers rätt i samhället, TRIS, som arbetar mot hedersförtryck och hedersvåld. 2017 fick entreprenören Pär Svärdson, grundare av Adlibris och Apotea, priset. I år är det den tredje hedersupplänningen som Göran Enander, i egenskap av landshövding, utser.

– Första gången jag delade ut priset gick det till en betydelsefull person inom länets näringsliv och förra året till en person som utför ett mycket viktigt arbete på det sociala området. Därför känns det roligt att i år få utse någon inom kulturmiljöområdet. Göran Ulväng är en av de pristagare som, sedan det allra första priset 1991, som har haft den bredaste förankringen i landskapet Uppland, sade Göran Enander vid ceremonin.

Här finns mer information om priset "Årets Hedersupplänning, samt en förteckning över alla pristagare sedan 1991.

Kontakt