Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Begränsad inomhusvarning i
beredskapszonen runt Forsmarks kärnkraftverk

RDS-mottagare

Pressmeddelande 2019-06-14

Teracom renoverar för närvarande antenner i radiomasten i Östhammar. Arbetet påverkar de varningsmottagare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som länsstyrelsen delar ut till boende i beredskapszonen. Det finns nu tillfälliga sändare på annan frekvens (105,6 MHz).

Uppdatering 19 juni:

Teracom driftsatte igår tisdag 18 juni nya P4-sändare för att stärka upp radiomottagningen i beredskapszonen. Den tillfälliga frekvensen är på 105,6 MHz.

Vid frågor ber vi er att kontakta Teracoms kundtjänst på telefon 0771-91 00 85.

Mer information finns även på Teracoms webbplats:

Rapportera mottagningsproblem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Checklista för bättre radiomottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Ursprungligt meddelande 14 juni:

Varningsmottagarna har svårt att få kontakt med radiomasten, och fungerar därför dåligt i vissa områden.

– Ett sätt att försöka få bättre mottagning är att fästa mottagarens antenn vertikalt. Det här är ett råd som även gäller under normala förhållanden, säger Ingela Grundel på enheten för stora olyckor hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB,

Renoveringen av masten beräknas vara klar om fyra veckor, i mitten av juli. Radiomottagningen förstärks nu i området för att säkerställa att signalstyrkan är stark. Sedan ett år tillbaka används även larm via sms-avisering eller att boende blir uppringda via den fasta telefonen och ett meddelande blir uppläst.

– Under renoveringsperioden kan RDS-mottagare låsa sig på annan frekvens än normalt för P4 Uppland, som kan ske inom vissa delar av beredskapszonen, säger Gernas Molla, tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen Uppsala län.

När renoveringen av masten är klar kommer varningsmottagaren att fungera normalt igen och koppla upp sig mot frekvens 101,6. Om den inte skulle fungera, kontakta länsstyrelsen i Uppsala för utbyte av varningsmottagaren.


Karta över beredskapszon kring Forsmarks kärnkraftverk, markerat med en rosa linje kring kärnkraftverket (på cirka 15 km avstånd).

(uppdaterad 2019-06-18 med karta över beredskapszonen)

Kontakt