Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Islands talman på visit hos landshövdingen den 16 maj

Sverige Island flaggor

Pressmeddelande 2019-05-14

På torsdag, den 16 maj, får Uppsala officiellt besök från Island. Det är det isländska alltingets talman med delegation som viger en heldag åt staden. Landshövding Göran Enander tar emot på Uppsala slott, där delegationen bland annat får en guidad visning. Media hälsas välkomna att delta vid besöket.

Det isländska alltingets talman Steíngrimur J. Sigfússon gör, tillsammans med en delegation bestående av representanter för parlamentet, ett officiellt Sverigebesök den 14–16 maj på inbjudan av riksdagens talman Andreas Norlén.

Torsdagen den 16 maj vigs åt Uppsala och flera historiska nedslag i staden. Delegationen kommer även att träffa det 70-årsjubilerande Isländska sällskapet som främjar studier av isländska och isländsk kultur och arbetar för att stärka de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Island.

Under eftermiddagen avläggs visit hos landshövding Göran Enander på Uppsala slott. Landshövdingen välkomnar delegationen till samtal i representationsvåningen med efterföljande guidad rundvisning av Rikssalen.

– Island och Sverige är nära sammanlänkade genom såväl historien som samtiden. Våra goda relationer och samsyn kring kärnfrågor som mänskliga rättigheter och jämställdhet är något att verkligen slå vakt om. Att delegationen väljer att lägga stort fokus på Uppsalas rika historia är mycket glädjande, säger landshövding Göran Enander.

Senast Sverige hade officiellt besök av Island var då det isländska presidentparet besökte det svenska kungaparet i januari 2018. Också vid det tillfället tog landshövdingen emot i residenset.

Media är välkomna att närvara när delegationen anländer till slottet och även vid visningen av Rikssalen. Tillfälle för intervjuer och fotografering kommer att finnas. För mer detaljer kring besöket kontakta pressansvarig enligt nedan.

Kontakt