Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lägre grundvattennivå än normalt

Regndroppar på blad

Redan nu måste vi tänka på vattenförsörjningen inför sommaren. Grundvattennivån i Uppsala län är nämligen betydligt lägre än normalt. Det är bland annat förra sommarens torka som är orsaken till att vi riskerar ett vattenunderskott.

Nivåerna i Uppsala läns stora grundvattenmagasin, som framför allt används för den kommunala vattenförsörjningen, är mycket under det normala för årstiden. Det innebär att vi redan nu bör tänka på hur vi konsumerar vatten.

Förra sommarens torka, i kombination med mindre nederbörd än normalt under hösten och vintern, gör att vi har ett grundvattenunderskott. För att de stora magasinen ska kunna fyllas på måste det regna betydligt mer än vad det brukar göra på våren.

– Orsaken till de låga grundvattennivåerna i de stora magasinen beror på ett nederbördsunderskott under en längre tid, ungefär ett till två år tillbaka i tiden, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

I de små grundvattenmagasinen, som främst används för enskild vattenförsörjning, är nivåerna dock över det normala för årstiden i länet. Det beror på att det har regnat och snöat en hel del under de senaste månaderna.

Grundvattennivåerna i de små magasinen kan dock förändras snabbt och sjunka om det blir en torr och varm vår och sommar.

– Som det ser ut just nu bör det inte bli något större problem gällande enskilda brunnar i små grundvattenmagasin den närmaste tiden. En torr och nederbördsfattig period kan dock medföra en snabbt försämrad situation för de små magasinen. Det visade sig tydligt under 2018, säger Gunilla Lindgren, miljöutredare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Lokala variationer finns, och i områden som ofta har brist på vatten bör man alltid vara sparsam. Några enkla tips för att spara vatten är att duscha snabbt och inte bada, inte borsta tänderna eller diska under rinnande vatten. Man bör också vara sparsam med bevattning och inte fylla pooler. För den som har möjlighet kan regnvatten från takrännor samlas upp för att vattna i trädgården.

Länsstyrelsen och SGU bevakar läget för grundvattennivåerna tillsammans med Gästrike Vatten som försörjer kommunerna Östhammar och Älvkarleby med vatten.

 

Sveriges geologiska undersökning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gästrike vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakt