Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östersjön gemensam nämnare för nordiskt samarbete om skärgården

Kristina Jansson och Annastina Sarlin

Kristina Jansson och Annastina Sarlin vid Nordiska skärgårdssamarbetets årsmöte på Uppsala slott den 4 april 2019.

Nordiska skärgårdssamarbetet (NSS) har funnits i över 40 år. Länsstyrelsen Uppsala län är i år värd för årsmötet 2019, vilket anordnades på slottet i dag, den 4 april. NSS sammanbinder skärgårdsregionerna mellan Sverige, Finland och Åland.

Skärgården runt Östersjön har specifika förutsättningar som ska utvecklas på ett hållbart sätt till nytta både för bosatta och besökare. Det är ett ständigt pågående arbete.

Förra året tillkom ytterligare en medlem i samarbetet och det är Kymmenedalens förbund i Finland. Det gör nu att Nordiska skärgårdssamarbetet (NSS) har representation i hela skärgårdsområdet, från Östergötland till södra Finlands kustområdet.

Det finns många viktiga och aktuella frågor att arbeta med under året, att människor ska kunna bo i skärgården är en.

– Inflyttningen till skärgården är viktig, men det finns inte tillräckligt många bostäder för dem som vill bo här. Vi har tagit fram en utställning kring detta och hoppas på att städer och kommuner inspireras av den när de planerar nya boenden, säger Annastina Sarlin, samarbetschef för NSS.

Ett annat aktuellt ämne är vatten och hushållning av vatten som kan vara en bristvara både på fastlandet och ute i skärgården.

– För länsstyrelsen är vattenhushållningen i skärgården en prioriterad fråga under 2019. Därför kommer vi att medverka vid ett seminarium på ämnet senare i vår, säger Kristina Jansson, chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen Uppsala län.

Seminariet, som hålls på Färgfabriken i Stockholm den 15 maj, kommer särskilt att behandla frågan om Östersjöns interna fosforbelastning.

Kontakt