Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hur långt har våren kommit i länet?

Tussilago i grus

Tussilago i dikeskanten och blåsippor runt husknuten är kära vårtecken. Hur långt har våren kommit hos dig? Genom att rapportera in dina vårtecken kan du hjälpa länsstyrelsen att kartlägga årstidernas framfart och bidra till forskningen.

Tidpunkten för olika växters blomning, lövsprickning och lövfällning är anpassade efter årstidernas växlingar. En trolig effekt av den pågående klimatförändringen är att vårtecknen kommer allt tidigare, men mycket tyder på att även hösttecknen dyker upp tidigare.

För att få mer kunskap om hur bland annat klimatförändringen påverkar växter och djur i Sverige finns webbplatsen Naturens kalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan frivilliga göra en stor insats för forskningen genom att varje år rapportera in när några lätt igenkännbara vår- och hösttecken syns i naturen.

– Medborgarforskning kallas det när allmänheten vårteckenspanar och rapporterar in sina observationer till forskarna. Det bidrar till vetenskaplig kunskap och forskningsresultaten används bland annat till att öka kunskapen om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av klimatförändringarna, säger Gunilla Lindgren, miljöutredare vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Alla är välkomna att bli rapportörer. På webbplatsen Naturens kalender finns mer information om hur du anmäler dig, vad och hur du ska rapportera och varför det är viktigt. Platsen som du rapporterar från väljer du själv, det kan vara runt husknuten eller i favoritskogen. Naturens kalender finns även som app, och du laddar ner den gratis från Google Play och App Store.

Under Valborgshelgen varje år öppnas även webbplatsen Vårkollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en särskild sida för rapportering om vårtecken.

Dina observationer av vår- och hösttecken används inom länsstyrelsens miljöövervakning, och vi hoppas att fler upplänningar vill hjälpa till med att följa och rapportera årstidernas växlingar.

Naturens kalender drivs av Svenska fenologinätverket som är ett samarbete mellan flera universitet, myndigheter, föreningar och frivilliga. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är huvudman för nätverket.

Naturens kalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vårkollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska fenologinätverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakt