Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är Utflyktsprogrammet 2019 här – häng med ut i vår vackra natur!

Påfågelsöga

Fjärilar och fåglar, himmel och hav. Nu är "Utflyktsprogrammet vår och sommar 2019" klart. Programmet, som syftar till att inspirera människor till att bege sig ut på utflykter och evenemang i länets mångfacetterade och fina natur, är ett mångårigt samarbete mellan länsstyrelsen, Upplandsstiftelsen och Biotopia.

I utflyktsprogrammet för våren och sommaren samlas 100 utflykter att göra i Uppsala läns natur. Kommuner, naturskolor, Upplandsstiftelsen, Biotopia och en mängd olika ideella föreningar står för arrangemangen. Den intresserade kan välja bland till exempel vandringar, cykelturer, naturguidningar och familjeaktiviteter.

– Programmet har en stor bredd och här finns något för de flesta, vare sig man är lite ovan i den svenska naturen eller om man har ett specialintresse som fjärilar eller fåglar, säger Camilla Wessberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Många av utflykterna går till tätortsnära natur och det går att åka med buss eller tåg till mer än hälften av områdena. Flera av aktiviteterna har också hög tillgänglighet för den med barnvagn eller rullstol.

– Med "Utflyktsprogrammet" vill vi locka fler människor ut i naturen. Det ska vara enkelt att både hitta aktiviteter och att ta sig ut. Dessutom ska det kännas tryggt. Därför är det så roligt med det här samarbetet, säger Camilla Wessberg.

– Det finns så många kunniga och engagerade guider ute i länet och vårt samarbete med Upplandsstiftelsen och Biotopia gör det möjligt att sammanställla och sprida programmet.

Programmet samordnas och ges ut gemensamt av Upplandsstiftelsen, Biotopia och Länsstyrelsen Uppsala län. Det finns tillgängligt på Biotopia och har skickats ut till länets alla bibliotek.

Alla utflykter finns med i Biotopias kalendarium och de kommer även att publiceras successivt i appen Naturkartan. Biotopia svarar gärna på frågor om de enskilda aktiviteterna.

Kontakt