Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny teknik kan påverka larmtest vid Forsmarks kärnkraftverk den 4 mars

RDS-mottagare

Ett system med ny teknik för inomhusvarning provas i den inre beredskapszonen kring Forsmarks kärnkraftverk nu på måndag den 4 mars. Den nya tekniken har tidigare bara testats i laboratoriemiljö, vilket kan påverka måndagens prov.

Ett test av varningsmottagare (RDS-mottagare) sker som vanligt, den första helgfria måndagen sista månaden i varje kvartal, till de boende i den inre beredskapszonen vid Forsmarks kärnkraftverk klockan 19 nu på måndag kväll den 4 mars.

RDS-mottagaren ska som rutin vid utlöst larm på Forsmark larma, och varningsmottagaren slår automatiskt i gång Sveriges Radio P4 Uppland.

– Teracom har bytt ut komponenter i nätet, vilket kan påverka testet nu på måndag. Det är viktigt att ha en god beredskap samt ett robust och säkert fungerande system. Det är just därför varningsmottagarna testas regelbundet, säger Gernas Molla, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Den nya tekniken som Teracom använder har testats i laboratoriemiljö där den har fungerat utmärkt. Men den är ännu inte testad i skarp miljö, vilket kommer att ske under måndagskvällen.

Teracom kan känna en viss oro för att de signaler som låser upp mottagarna inte passerar koderna på rätt sätt och det kan medföra att mottagarna inte går i gång automatiskt.

Om Teracom upptäcker något fel under testet, kommer de att installera ny sändarutrustning. Under installationstiden återmonteras de gamla, vilket betyder att varning runt kärnkraftverket kommer att fungera.

Det här provet görs rutinmässigt den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Om varningsmottagarna inte skulle starta upp automatiskt på måndag klockan 19 går Sveriges Radio ut med information om detta efter att testet genomförts.

– Du som bor i den inre beredskapszonen och inte har hört någon provlarmning får gärna ringa till länsstyrelsen och meddela detta, säger Gernas Molla.

Kontakt