Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varg skjuten i villaområde i Tierp

Tassavtryck från varg i snö

Strax efter lunchtid i dag sköts en varg av polis sedan den observerats i ett bostadsområde i Tierp. Vargen kommer nu att obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Länsstyrelsen i Uppsala kontaktades vid lunchtid i dag av en privatperson med anledning av att en varg uppehöll sig i ett villaområde i Tierp. Naturbevakare från länsstyrelsen skickades till platsen för att hålla koll på vargen och prata med människor i området.

Men Polisen fattade ett beslut, enligt paragraf 9 i jaktlagen, om att avliva vargen. Vargen sköts strax därefter och transporterades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

– Vargen kommer nu att obduceras för att se om djurets oskygga beteende kan bero på att den var sjuk eller skadad, säger Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen Uppsala län

"Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning", står att läsa i jaktlagens nionde paragraf.

Lennart Nordvarg påpekar att det är relativt ovanligt att Polisen tar beslut om avlivning av stora rovdjur.

– Det förekommer någon gång varje år och då gäller det oftast närgångna och oskygga vargar eller björnar, säger han. 

Kontakt